09 nov. 2022 | 11:06

Singura soluție care le-a mai rămas românilor ca să-și scadă factura la energie: câți au ales să stea în frig

ACTUALITATE
Singura soluție care le-a mai rămas românilor ca să-și scadă factura la energie: câți au ales să stea în frig

Românii sunt copleșiți în această perioadă de stresul facturilor la utilități, un stres combinat cu inflația accelerată și scumpirile la carburant. Nu mai puțin de 95% sun îngrijorați de evoluția prețurilor la energie.

În teorie, autoritățile române s-au gândit la câteva mecanisme prin care să întindă o mână de ajutor românilor vulnerabili în materie de facturi. Din păcate, multe dintre ele sunt terifiant de laborioase și, în majoritatea cazurilor, nu au făcut decât să întârzie eliberarea facturilor și, în consecință, să provoace un stres suplimentar. În acest context, nu ar trebui să vină ca o surpriză faptul că mulți dintre români se gândesc că singura soluție care le-a mai rămas este să reducă temperatura medie la interior. Aproximativ un sfert dintre cei chestionați în cadrul unui studiu realizat de Resideo au fost de părere că vor face asta la iarnă.

Facturile la energie, stresul românilor

Resideo este un furnizor global de soluții pentru confortul și securitatea locuințelor. Compania a efectuat un studiu printre români vizavi de stresul din spatele facturilor la energie, iar concluziile sunt îngrijorătoare. Nu mai puțin de 95% dintre conaționali s-au declarat îngrijorați în privința facturilor, iar 59% sunt foarte îngrijorați de evoluția costurilor cu energia.

Printre soluțiile care le-au venit în minte românilor, statul în frig este surprinzător de sus pe listă. Aproximativ 24% sunt de părere că trebuie să-și scadă temperatura în locuință. În același timp, unul din șase români dorește să investească în echipamente pentru controlul temperaturii, în speranța ca această măsură să aducă beneficii pe termen lung.

Tot la capitolul soluții creative, aproximativ 42% dintre români își caută pe Google soluții creative pentru reducerea facturilor la energie. Doar 36% au în plan să apeleze la un profesionist din domeniul energiei termice. În final, partea bună este că românii nu se complac în acest dezastru energetic și se află într-un proces perpetuu de identificare a celor mai bune metode pentru a-și micșora costul vieții.

„Pe fondul creşterii preţurilor la energie, studiul arată că proprietarii români sunt din ce în ce mai preocupaţi de valoarea facturilor şi caută activ moduri pentru a le reduce. O concluzie importantă a studiului este aceea că proprietarii sunt dispuşi să apeleze la furnizorul de energie şi profesionişti din domeniul energiei termice pentru a primi sfaturi pentru reducerea cheltuielilor. Inginerii profesionişti au expertiză şi cunoştinţele necesare pentru a sprijini proprietarii care doresc eficientizarea sistemului de încălzire din locuinţe şi, în cele din urmă, reducerea costurilor la energie. Aceştia pot juca un rol esenţial în susţinerea proprietarilor pentru a face locuinţa mai eficientă energetic”, a declarat Gelu Olteanu, Country Sales Leader Resideo România.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele