29 mart. 2022 | 10:28

Alcoolul, remediu din popor, bun pentru sănătate? Ce dezvăluie ultimele cercetări

ACTUALITATE
Alcoolul, remediu din popor, bun pentru sănătate? Ce dezvăluie ultimele cercetări

Nenumărați oameni sunt de acord cu ideea că un pahar de vin seara face minuni pentru inimă și sistemul cardiovascular. Cu toate acestea, noi cercetări de la Spitalul General din Massachusetts, MIT și Harvard, resping teoriile care susțin că un consum moderat de alcool este bun pentru inimă. Iată ce indică noile date despre alcoolul pe care-l consumăm.

Oamenii de știință explică faptul că orice legături științifice observate anterior între berea ocazională sau paharul de vin și sănătatea cardiovasculară robustă, probabil, a rezultat din alți factori de stil de viață observați de obicei în rândul băutorilor ușori până la moderati.

De fapt, acest proiect de cercetare recent și destul de amplu concluzionează, în cele din urmă, că un consum de orice cantitate de alcool este legat de un risc crescut de boli de inimă.

Astfel, un total de 371.463 de adulți au fost examinați pentru acest proiect, vârsta medie fiind de 57 de ani. Consumul mediu de alcool pe o bază săptămânală a fost de 9,2 băuturi. Merită menționat faptul că toate aceste date au fost colectate inițial pentru Biobank din Regatul Unit, o bază de date biomedicală majoră și o resursă de cercetare care colectează informații aprofundate genetic și de sănătate.

Alcoolul – consumul moderat duce, de obicei, la o viață mai sănătoasă

Similar cu studiile anterioare relevante, echipa de cercetare a observat inițial că băutorii moderați tind să prezinte rate mai scăzute de boli de inimă. Oamenii care au băut cel mai mult alcool au fost grupul cu cel mai mare risc.

Important, totuși, băutorii moderați trăiau, de asemenea, o viață mult mai sănătoasă, în general, decât oricare dintre ceilalți participanți, chiar și decât cei care se abțineau de la alcool. Acești subiecți, de obicei, au raportat că au făcut mai mult exerciții fizice, au mâncat mai multe legume și au fumat mai puțin. Când autorii studiului au inclus astfel de factori de stil de viață în calculele lor, orice beneficii cardiovasculare legate în mod specific de consumul moderat de alcool au dispărut în esență.

Echipa de cercetare a aplicat cea mai recentă versiune absolută a unei tehnici numită randomizare mendeliană. Acest proces implică utilizarea de variante genetice pentru a identifica dacă o legătură observată între o anumită expunere și un rezultat este sau nu în concordanță cu un efect cauzal. În termeni mai simpli, consumul ușor de alcool cauzează, de fapt, o protecție mai puternică împotriva bolilor de inimă?