12 mart. 2022 | 10:35

Alcoolul produce modificări cerebrale: cât trebuie să bei, de fapt

ACTUALITATE
Alcoolul produce modificări cerebrale: cât trebuie să bei, de fapt

Consumul de alcool, chiar și cu moderație, cauzează probabil modificări în structurile creierului nostru, arată un nou studiu. Iată ce face alcoolul creierului nostru.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Pennsylvania și de la Universitatea Wisconsin-Madison a descoperit că și o singură băutură pe zi este asociată cu o reducere a dimensiunii creierului.

Deși echipa nu a găsit încă o legătură cauzală definitivă între cele două, sună foarte probabil, ceea ce este o constatare care contravine percepției comune că alcoolul este dăunător doar atunci când este consumat în cantități mari.

Alcoolul ne micșorează creierul

Într-un nou studiu publicat în revista Nature Communications, echipa a studiat RMN-urile cerebrale din peste 36.000 de intrări din baza de date Biobank din Marea Britanie, care conține informații medicale și genetice de la aproximativ 500.000 de britanici de vârstă mijlocie și în vârstă.

În lucrare, cercetătorii concluzionează că „asocierile negative dintre consumul de alcool și macrostructura și microstructura creierului sunt deja evidente la indivizii care consumă în medie doar una sau două unități zilnice de alcool și devin mai puternice pe măsură ce consumul de alcool crește”.

„Aceste constatări contrastează cu liniile directoare științifice și guvernamentale privind limitele sigure pentru consumul de alcool”, a spus Henry Kranzler, director al Centrului pentru Studii de Dependență al Universității din Pennsylvania și autor al studiului, într-o declarație.

Deși Institutul Național pentru Abuzul de Alcool și Alcoolism recomandă femeilor să consume în medie cel mult o băutură pe zi, limitele recomandate pentru bărbați sunt de două ori mai mari decât atât.

În timp ce cercetătorii au descoperit că trecerea de la zero la o băutură nu a fost asociată cu o reducere semnificativă a substanței cenușii și albe – un marker comun asociat de obicei cu îmbătrânirea – trecerea de la una la două sau două până la trei băuturi pe zi a avut un impact semnificativ.

„Nu este liniar”, a spus Daviet, autor și cercetător la Universitatea din Wisconsin-Madison, în declarație. „Devine mai rău cu cât bei mai mult”.

Aceste descoperiri, deși semnificative, încă nu au demonstrat în mod concludent o legătură cauzală între băutură și dimensiunea creierului.

Indiferent, studiul subliniază impactul considerabil asupra sănătății creierului pe care consumul de alcool îl poate avea, mai ales având în vedere cercetările anterioare pe această temă.