Ajuns la pușcărie, din cauza WhatsApp, în România: cum l-a dat de gol aplicația de chat

Ajuns la pușcărie, din cauza WhatsApp, în România: cum l-a dat de gol aplicația de chat

Autoritățile române încep să aibă acces la tehnologii din ce în ce mai avansate pentru a prinde răufăcători. Nu te-ai aștepta însă ca un cont pe WhatsApp să funcționeze ca dovadă principală într-un caz de anvergură.

După trei furturi realizate în doar câteva zile de către un român care a locuit pentru câteva zile în Aiud, bărbatul a fost dat de gol de WhatsApp. După ce cazul a ajuns în fața judecătorilor, nu a durat mult până când răufăcătorul a primit o condamnare cu executare pentru furt calificat.

Cum l-au prins polițiștii, ce rol a jucat WhatsApp

Un bărbat a furat un telefon dintr-un cabinet medical din Aiud. În loc să-l vândă, să-l pună pe OLX sau să-l dea la amanet, a început să-l folosească. Și-a făcut un cont pe WhatsApp și, cel mai drăguț gest, și-a pus o poză cu propria figură la profil. Polițiștii l-au prins după colaborarea cu operatorii de telefonie, verificând datele de comunicații și cartelele care au fost introduse în telefonul furat, pornind de la seria IMEI a dispozitivului, pe care proprietarul original a avut-o.

Procesul a fost însă unul de durată, după cum se arată în motivarea instanței pentru condamnarea bărbatului. ”În data de 03.10.2019, în jurul orei 17:00 – 17:30, a pătruns în interiorul sediului societății din Aiud, str. Băilor, iar de pe o bancă a sustras un rucsac în care se aflau mai multe bunuri personale ale persoanei vătămate, respectiv un portmoneu cu acte personale, cheile autoturismului și suma de 160 lei. În data de 08.10.2019, a pătruns în interiorul cabinetului medical Dr. K, de pe strada Transilvaniei iar dintr-un sertar a sustras telefonul mobil marca LG, aparținând persoanei vătămate, în valoare de 838,92 lei.

În data de 10.10.2019, în jurul orei 12:40, a pătruns în interiorul sediului unei societăți iar dintr-un birou al societății, a sustras un telefon marca J4 + de culoare neagră și un portmoneu dintr-o geantă aparținând persoanei vătămate#, în care se aflau suma de 70 lei, cartea de identitate, permisul de conducere și un card de sănătate, prejudiciul total cauzat fiind în valoare de 1.000 lei, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de furt calificat”, se arată în documentul disponibil pe rejust.ro.

Condamnarea cu executare a fost pentru 2 ani, 10 luni și 20 de zile de închisoare, cu mențiunea să sentința nu este definitivă și poate fi atacată la apel, la o instanță superioară.