Airbnb, revenire spectaculoasă: cu cât a crescut pe bursă și ce zic analiștii pentru viitor

Airbnb, revenire spectaculoasă: cu cât a crescut pe bursă și ce zic analiștii pentru viitor

Airbnb, care valorează la momentul actual 105 miliarde de dolari, a avut o perioadă grea în timpul pandemiei. Din cauza restricțiilor, oamenii nu au mai călătorit la fel de mult ca înainte, așadar, cazările au rămas goale.

Dar operatorul platformei omonime de rezervări de spații de cazare a crescut pe bursă cu aproape 140% de la listarea din decembrie 2020, iar analiștii estimează o apreciere suplimentară de circa 22% în următorul an. Creșterea puternică de la debutul pe bursă arată că oferta publică inițială a Airbnb a venit la momentul potrivit, conform Bloomberg.

Astfel, de la listarea din decembrie 2020, acțiunile Airbnb au crescut cu circa 140%. Ca referință, momentul listării a fost ideal: vaccinurile Covid-19 începeau să apară, călătoriile s-au reluat, dar a crescut și cererrea de locuințe în care călătorii putea sta în carantină. Mai mult, lucrul remote a determinat închirierea unor locuințe temporare.

În acest context, investitorii sunt optimiști și pe viitor în ceea ce privește platoforma de închiriere. Analiștii estimează, în medie, că acțiunile Airbnb vor continua să crească cu 22% în următorul an.

„Evoluează și devine devine un punct de interes în contextul tendințelor legate de munca la distanță și de închirierea pe termen lung. Acestea sunt pârghii suplimentare care pot contribui la creștere” , a declarat Thomas George, manager de portofoliu la Grizzle Investment Management, care deține acțiuni Airbnb.

Airbnb s-a reinventat pe timp de pandemie

În contextul pandemiei, Airbnb a căutat să se reprofileze. Un procent de 90% din business-ul platformei gravita, înainte de pandemie, în jurul închirierii de apartamente, garsoniere sau un simplu pat într-o cameră. Chiar dacă respectiva funcție nu era însă la fel de populară, în 2016, Airbnb a inclus pe platformă ”experiențe”. Acolo puteai achiziționa tururi locale, excursii, cursuri, chiar și cine.

În contextul în care oamenii n-au mai călătorit aproape deloc în pandemie, oficialii Airbnb au decis să-și extindă partea de experiențe. În acest fel, o schimbare majoră nu i-a ajutat doar pe ei financiar, dar și pe cei care trăiau din închirierea unor spații. Prin introducerea de ”experiențe online”, aveai un motiv în plus să intri pe Airbnb, chiar dacă nu plănuiai o vacanță.

Citește și: