Accidente bizare în care roboții au rănit și ucis oameni. Lista este impresionantă, câte cazuri sunt la ora actuală

Accidente bizare în care roboții au rănit și ucis oameni. Lista este impresionantă, câte cazuri sunt la ora actuală

Gândul la atacurile roboților asupra oamenilor sună destul de exagerat, fiind doar o premisă a fimelor științifico-fantastice. Cu toate acestea, de-a lungul anilor au avut loc mai multe accidente bizare în care roboții au rănit și ucis oamenii.

Roboții care au rănit oamenii de-a lungul anilor

Teoriile mașinilor care se întorc împotriva omului într-un război la scară largă extrem de organizat nu este ceea ce ar trebui să ne îngrijoreze. În prezent, roboții sunt mici mașinării care au menirea de a ne proteja și simplifica viața cum ar fi mașinile automate, armele, mașinile de pe liniile de asamblare în uzinele auto și roboții procedurilor medicale. Toți aceștia însă au rănit sau chiar ucis oamenii de-a lungul timpului.

Chirurgii roboți care au ucis 144 de oameni între 2000 și 2013

Adoptarea utilizării roboților pentru procedurile chirurgicale a devenit o practică larg răspândită de-a lungul anilor și, ca în cazul oricărei proceduri chirurgicale, există riscuri, complicații și chiar decese. Un studiu efectuat între 2000 și 2013 pentru FDA a calculat că în timpul intervențiilor chirurgicale s-au înregistrat 144 de decese, 1.391 de răniri și 8.061 de defecțiuni ale robotului.

Unul dintre aceste decese și 119 răniri au fost cauzate de bucăți din roboți care au căzut efectiv în interiorul pacienților în timpul procedurilor. Două decese și 52 de răniri au fost cauzate de chirurgul robot care s-a oprit sau a făcut mișcări greșite calculate, iar 193 de răniri uriașe au fost rezultatul scânteilor electrice de la robo-chirurgii care ardeau pacienții.

Robotul de linie de asamblare Ford Motors a fost primul care a ucis

Robert Williams a fost prima persoană din istorie care a fost ucisă de un robot, în ianuarie 1979. El lucra la instalația de turnare Ford Motor Company când robotul de recuperare a pieselor a început să încetinească. Williams a decis să încerce să recupereze manual piesele atunci când brațul robotic de 1 tonă l-a lovit în cap. A murit pe loc.

Rebeliunea roboților Kawasaki din Japonia

În decembrie 1981, un inginer pe nume Kenji Urada încerca să repare un robot la uzina industrială grea Kawasaki din Japonia, când s-a întors brusc împotriva lui. Bestia mecanică s-a activat singură și și-a folosit brațul hidraulic pentru a-l împinge pe Urada în mașina de șlefuit.

Un robot a prins și zdrobit un bărbat care lucra la o fabrică VW

În iulie 2015, la o fabrică de producție Volkswagen, un robot conceput să apuce și să configureze piese auto a funcționat defectuos și a atacat în schimb un tânăr de 22 de ani. Robotul l-a prins, l-a ridicat și l-a zdrobit de o placă de metal. Bărbatul a suferit răni grave în zona pieptului și a murit la spital.

Un tun robot din Africa de Sud care „a luat-o razna”

În octombrie 2007 un tun robot „a luat-o razn”. Acest tun antiaerian și-a lansat brusc propriul atac împotriva forței de apărare națională din Africa de Sud. Și-a golit încărcătorul automat de 250 de cartușe, complet neprovocat, ucigând nouă soldați și rănind alți 14 care s-au străduit să-l țină sub control.

Un robot a strivit un bărbat și a șters dovezile

În 2006, o stație de lucru robotică de la Alliance Tech Systems a atacat pe unul dintre angajații lor. Robotul, cunoscut sub numele de „degator”, l-a prins pe bărbat de propriul său cadru și l-a zdrobit. Bărbatul a fost găsit într-un fel de sufocare, prins de degator, cu brațul întins, întinzându-se spre butonul de resetare. Povestea a determinat testarea robotului care a arătat că nu există defecțiuni în niciuna dintre mișcările sale și că nu există memorie în computerul său.

Un robot transformat în ucigaș în India

În august 2015, Ramji Lal, în vârstă de 24 de ani, lucra la SKH Metals din India când un robot l-a ucis. Robotul a fost preprogramat pentru a suda foi de metal, dar în timp ce Lal ajusta una dintre acele foi, robotul tocmai a tras un braț de sudură, l-a înjunghiat în stomac și l-a electrocutat.

Robotul care a atacat un muncitor din fabrică în Suedia

În iunie 2007, un robot industrial a atacat și aproape a ucis un bărbat în Suedia. El a crezut că a tăiat cu succes alimentarea cu curent electric a roboților care erau folosiți pentru mutarea pietrelor uriașe, și s-a apropiat de mașini pentru a-și efectua lucrările de întreținere. Dintr-o dată, ei au „revenit la viață” și unul l-a prins ca într-o menghină. A suferit răni grave, dar a scăpat cu viață.

Un angajat moare după ce a fost bătut de un braț robotizat

În mai 2007, un angajat al Lenco, Inc. încerca să repare un braț robot conceput pentru a îndepărta carcasele CD-urilor dintr-o mașină de turnat prin injecție. Robotul și-a folosit brațul pentru a-l ataca pe bărbat. A suferit un traumatism puternic la coaste și la craniu și a murit două săptămâni mai târziu, la spital.

Mașina Alvey care strivea oamenii

O mașină Alvey de la Blueshift Industrial din Colorado a atacat un antreprenor de construcții care fusese angajat, destul de ironic, pentru a instala platforme care să permită acces mai sigur la utilaje. Mașina Alvey este un robot folosit în distribuția produselor ambalate și este format din patru componente principale: computerul, caruselul, mașina de introducere și extrudare și un sistem de transportoare. În timp ce antreprenorul lucra, mașina Extruder l-a lovit, iar apoi i-a zdrobit capul.

Robotul care strangula oameni

În decembrie 2001, la Jr. Wheel Inc., un angajat făcea ordine înainte de a termina ziua. El a intrat într-o celulă robot când mașina a pornit, l-a strâns de gât, prinzându-l sub o jantă și asfixiindu-l.

Robotul care a strâns o femeie până la moarte

În iulie 2009, o femeie opera un paletizor robotizat la Golden State Foods, Inc. În timp ce mașina încă funcționa, ea a intrat în celula robotului, iar brațele paletizatorului au ajuns la ea în loc să ajungă la cutiile de pe transportor. I-a zdrobit trunchiul, omorând-o.

00:39 / 31.07.2022