Românii plecați la muncă în străinătate, terminați financiar: așa arată începutul sfârșitului pentru banii lor

Românii plecați la muncă în străinătate, terminați financiar: așa arată începutul sfârșitului pentru banii lor

Se anunță vremuri dificile și pline de provocări financiare pentru mulți români care lucrează în străinătate, mai ales pentru aceia unde economiile statelor de adopție încep să se cutremure.

Din nefericire, este cazul marilor economii europene, care odinioară erau adevărate oaze de liniște și prosperitate pentru cei plecați din țara noastră în căutarea unui trai mai bun, unui job mai bine plătit, unei vieți decente, beneficii câștigate prin multă muncă și cu multe sacrificii.

Vremurile s-au schimbat. Acum, inflația, instabilitatea economică, tensiunile geopolitice și criza energetică macină tot continentul, ceea ce înseamnă că nici în afară nu mai e un mediu atât de prielnic pentru a pune „ban pe ban”, așa cum îi place românului să spună.

Un exemplu elocvent este Spania, o țară care adună, anual, milioane de muncitori români dornici de a câștiga o pâine pentru cei rămași acasă. Frumoasa țară se confruntă cu o inflație record, iar autoritățile de la Madrid par resemnate în fața caracterului internațional al fenomenului care macină masiv puterea de cumpărare și scumpește tot, de la bunuri, servicii, la chirii și alimente.

Așa ceva nu s-a mai întâmplat din 1984

În iunie, rata anuală a inflației a urcat în Spania la 10,2%, acesta fiind cel mai ridicat nivel din ultimii aproape 38 de ani din Spania. În iulie, se pare că aceasta ar fi ajuns la 10,8%, ca urmare a majorării preţurilor la alimente, electricitate, îmbrăcăminte şi încălţăminte. Din 1984 spaniolii n-au mai văzut asemenea scumpiri!

Inflaţia „este un fenomen global şi una dintre principalele consecinţe ale tensiunilor geopolitice”, care generează „o majorare continuă a preţurilor la energie, în special la gaze, şi, de asemenea, a preţurilor la alimente”, cred surse din interiorul Guvernului de la Madrid, după cum scrie presa spaniolă.

De altfel, aceste justificări ale scumpirilor sunt folosite în numeroase cancelarii europene, care dau vina pe război sau criza energetică, atunci când vorbesc despre creșterile explozive de preț din ultima perioadă.