Rusia a început invazia în Ucraina. Informații de ultimă oră despre decizia lui Vladimir Putin. Potrivit declarațiilor lui Sajid Javid, ministrul britanic al Sănătății, Rusia a trimis deja trupe și tancuri în Ucraina, fapt care semnalează începutul invaziei.
Ministrul britanic al Sănătății, citat de Sky News, a afirmat:
„Ne-am trezit într-o zi foarte întunecată în Europa. Din ce am văzut și aflat astăzi, este clar că președintele Vladimir Putin a luat hotărârea de a ataca suveranitatea Ucrainei și integritatea sa teritorială.
Vedem că (Putin) recunoaște aceste regiuni separatiste din estul Ucrainei și putem spune deja că a trimis tancuri și trupe în regiune, deci cred că din asta puteți trage concluzia că invazia Ucrainei a început”, a comentat Javid.
Ministrul nu a indicat însă când sau unde au pătruns trupele Moscovei pe teritoriul ucrainean, după decizia anunțată, aseară, de către președintele rus.
Amintim că ieri, președintele rus, Vladimir Putin a semnat documente ce împuternicesc Ministerul Apărării de la Moscova „să mențină pacea” în republicile separatiste Donețk și Lugansk.
Decretele în ce privește recunoașterea independenței regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk de către Rusia sunt aproape identice cu documentele similare în ce privește recunoașterea „independenței” provinciilor secesioniste georgiene Osetia de Sud şi Abhazia în 2008. Cel care a semnalat acest aspect în reuniunea Consiliului de Securitate ONU este ambasadorul Ucrainei la Națiunile Unite, Serghei Kisliţa.
Diplomatul ucrainean a arătat copii ale acestor decrete.
„Kremlinul copiază literalmente astăzi decretele cu privire la Georgia din 2008. Niciun fel de creativitate. Cuvânt cu cuvânt, copy-paste. Aparatul xerox de la Kremlin funcționează foarte bine. Cine va fi următorul membru ONU (vizat de Rusia), după Ucraina? Întrebarea este deschisă”, a spus Kisliţa.
Rusia a invadat Georgia pe 8 august 2008, într-un conflict reținut de istoria recentă ca „războiul de cinci zile”.
Trupele ruse, împreună cu milițiile proruse din Osetia de Sud, au alungat trupele georgiene din Osetia de Sud, care fac parte oficial din Georgia. Rușii au ocupat temporar mai multe regiuni georgiene. Mai târziu, Rusia a recunoscut independența Osetiei de Sud şi a Abhaziei.
Acum, după aproape 8 ani de conflict, pe fondul accentuării tensiunilor cu SUA și NATO, Vladimir Putin a anunţat recunoașterea „independenței” teritoriilor aflate sub controlul separatiștilor proruşi din Lugansk şi Doneţk.
În acest sens, Vladimir Putin semnat două decrete în prezența liderilor celor două autoproclamate „republici populare”, și anume, Leonid Pasecinik și Denis Puşilin.
Documentele prevăd intrarea trupelor ruse pentru a asigura „menținerea păcii” în cele două republici separatiste.