A murit marele compozitor Vangelis. Era celebru pentru muzica unor filme celebre

A murit marele compozitor Vangelis. Era celebru pentru muzica unor filme celebre

A murit „Vangelis”. Vangelis Papathanassiou, cunoscut publicului larg ca „Vangelis”, s-a stins din viață la vârsta de 79 de ani. Marele compozitor a devenit cunoscut cel mai bine după câștigarea premiului Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră în 1981, cu filmul „Carele de foc” („Chariots of Fire”), și pentru compunerea muzicii la filmul „Blade Runner”, regizat de Ridley Scott. Artistul a mai creat muzică pentru filme precum „Revolta de pe Bounty” („The Bounty”) și „1492: Cucerirea paradisului” („1492: Conquest of Paradise”).

A murit marele compozitor Vangelis. Era celebru pentru muzica unor filme celebre
Evangelos Odysseas Papathanassiou (Vangelis)

A murit marele compozitor grec Vangelis

Este doliu în muzică. Compozitorul grec Vangelis a ocupat primul loc în topurile din SUA și a câștigat un Oscar cu tema înălțătoare pentru filmul „Carele de foc”, condusă de pian. Muzicianul a încetat din viață la vârsta de 79 de ani. Reprezentanții săi au spus că a murit în spitalul din Franța, unde era tratat.

Născut Evángelos Odysséas Papathanassiou în 1943, Vangelis a câștigat un Oscar pentru coloana sonoră din 1981, „Carele de foc”. Muzica sa înălțătoare a devenit renumită în toată lumea și a ajuns să spargă topurile din SUA.

Detalii cheie despre artistul anilor ’80

După ce a început să cânte cu trupe rock locale, tânărul Vangelis a plecat la Paris, la vârsta de 25 de ani, alăturându-se unui exod de tineri artişti în urma unei lovituri de stat din 1967, care a adus la putere o juntă militară în Grecia natală. Fiind departe de casă, artistul a fost atras de sintetizatoarele electronice, domeniu care i-a permis să creeze nuanţe melodice laborioase, ce au devenit sunetul său emblematic.

Deși s-a bucurat de succes pe scena europeană a rock-ului progresiv al anilor 1970, Vangelis nu a rezonat cu influența comercială şi s-a retras în studioul de înregistrări pe care şi l-a creat la Londra. Aici a scris coloana sonoră pentru „Carele de foc”, povestea triumfului unui grup de atleţi britanici la Jocurile Olimpice din 1924.

A câștigat un premiu Oscar

În trecut, compozitorul a declarat că melodia, care i-a adus un premiu Oscar şi multă faimă, a fost parţial un omagiu adus tatălui său, un atlet amator pasionat. Tot Vangelis a compus muzică pentru alte filme importante, inclusiv „Missing”, regizat de Costa-Gavras, sau pentru thriller SF – „Blade Runner”.

Celebrul compozitor a fost nominalizat la Grammy de trei ori, la categoria albume new age și pentru recordul anului („Chariots of Fire”). Muzica acestui film din 1981 i-a adus faima mondială. Vangelis a interpretat toate instrumentele, inclusiv sintetizator, pian, tobe și percuție, iar tema sa memorabilă nu numai că a îmbunătățit filmul, dar, ca și coloană sonoră, a ajuns nr. 1 în topurile Billboard.

Citește și: