15.000 de noi cazuri de covid-19 în România, în ultima săptămână. Rafila: „Creșterea va dura 4-5 săptămâni”

15.000 de noi cazuri de covid-19 în România, în ultima săptămână. Rafila: „Creșterea va dura 4-5 săptămâni”

Aproape 15.000 de noi cazuri de covid-19 s-au înregistrat în săptămâna trecută. Cazurile s-au dublat față de săptămâna anterioară, conform ministrului Sănătății, Alexandru Rafila.

Cazurile de covid-19 s-au dublat în ultima săptămână

Între 4 și 10 iulie au fost raportate 14.943 cazuri, față de 7.726 între 27 și 3 iulie.

„E un trend așteptat. Această creștere va dura circa 4-5 săptămâni, după care numărul de cazuri se va stabiliza și şi o să vedem când va începe să se reducă”, a precizat Rafila.

„În momentul de față, pe măsură ce serviciile de ambulanță fac față, nu este necesară deschiderea de noi centre de testare.

Sunt persoane care se testează singure, nu declară acest lucru și sfatul nostru este să se izoleze măcar 5 zile.

„Nu e o urgență deschiderea testelor de centrare”

„Nu este o urgență deschiderea centrelor de testare. Urgența era când aveam mii de solicitări la ambulanță. Sunt până într-o sută de solicitări la ambulanța București-Ilfov, ceea ce nu este mult.

Vom lucra cu laboratoarele publice.

Principiul care a stat la baza funcționării școlii nu ne-am raportat la numărul de cazuri, ci la gradul de ocupare a paturilor de spital. Și au fost doar una-două cazuri punctuale, pentru o perioadă limitată, când au fost închise școlile.

E o bună performanță în a gestiona valul 5: am avut mult mai puține decese, școlile au funcționat, economia a funcționat și asta ne dorim și acum.

Vom menține vaccinarea la medicii de familie și în orașele mari să avem și centre de vaccinare la unitățile medicale. Nu are rost să deschizi centre de vaccinare unde avem 5 angajați care așteaptă două persoane să vină zilnic să se vaccineze.

Pentru doza a patra, care protejează mai ales persoanele vulnerabile, punctul meu de vedere e că ar fi bine să fie cu un vaccin care protejează mai bine.

Bucureștiul are o situație deosebită, pentru că sunt o treime din cazuri”, a precizat Rafila.