WhatsApp, mai vulnerabil ca niciodată: cum a ajuns în centrul unui scandal global

WhatsApp, mai vulnerabil ca niciodată: cum a ajuns în centrul unui scandal global

În ultimele săptămâni, a devenit evident că WhatsApp se află, din nou, în centrul unui scandal global din cauza nivelului de securitate pe care îl oferă utilizatorilor săi. De această dată, problemele nu au mai plecat însă de la compania mamă, Facebook, ci de la Pegasus al celor de la NSO.

Pegasus, o aplicație spyware a israelienilor de la NSO, a fost folosită fără echivoc în compromiterea mai multor smartphone-uri ale unor oameni importanți, de la jurnaliști și activiști până la politicieni importanți și chiar șefi de state. Rolul WhatsApp în această ecuație este că populara aplicație de chat a fost folosită pentru răspândirea infecțiilor cu spyware, iar creatorii ei sunt foarte nemulțumiți de imaginea programului.

Pegasus și WhatsApp

Partea interesantă este NSO Group neagă faptul că aplicația sa Pegasus a fost utilizată pentru a sparge telefoanele unor personalități politice. În același timp, într-un interviu acordat celor de la The Guardian, CEO-ul WhatsApp a insistat pe faptul că tot mai multe guverne folosesc software-ul de la NSO pentru a ataca opoziția încă din 2019, inclusiv terminalele unor aliați ai Statelor Unite ale Americii. Lista victimelor mai include activiști pentru apărarea drepturilor omului și jurnaliști.

Atacurile au devenit atât de dese la adresa utilizatorilor importanți de WhatsApp, încât în două săptămâni au fost consemnate 1400 de conturi care au fost sparte. Acum, Facebook a dat în judecată NSO Group pentru că a facilitat acele atacuri, dar nu este clar dacă se va întâmpla vreo ceva.

Datele obținute pe marginea practicilor NSO se potrivesc cu descoperirile de acum câțiva ani, inclusiv cele din jurul asasinatului jurnalistului saudit Jamal Khashoggi. La momentul respectiv, se pare că Pegasus a fost utilizat pentru a spiona aproximativ 37 de telefoane ale unor apropiați ai lui Khashoggi.

Oficialii NSO neagă faptul că a jucat un rol important în atacurile citate de WhatsApp. Rămâne să vedem ce vor zice judecătorii, având în vedere că lupta dintre cele două companii face acum subiectul unui proces în SUA.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: