WhatsApp dezvăluie noi informații: investigațiile de acum 2 ani despre Pegasus

WhatsApp dezvăluie noi informații: investigațiile de acum 2 ani despre Pegasus

Șeful WhatsApp vine cu noi informații despre ceea ce pare a fi o coincidență între programul spyware Pegasus și un atac al utilizatorilor care a avut loc în anul 2019.

Will Cathcart a pus la îndoială afirmația NSO conform căreia o listă cu mii de numere de telefon centrale pentru anchetă este o exagerare, subliniind faptul că hack-ul WhatsApp a vizat 1.400 de persoane pe o perioadă de două săptămâni. Într-un interviu publicat de Guardian sâmbătă, Cathcart a spus că atacul din 2019 a vizat înalți oficiali guvernamentali din întreaga lume, inclusiv indivizi din securitatea națională care sunt „aliați ai SUA”.

Acel atac a determinat WhatsApp și Facebook să dea în judecată NSO Group în anul 2019. Procesul susține că alți utilizatori vizați includeau avocați, jurnaliști, activiști pentru drepturile omului, disidenți politici și diplomați. Un telefon infectat cu spyware-ul Pegasus poate oferi informații detaliate despre viața unei victime.

Clienții care îl utilizează pot colecta date despre locație, jurnale de apeluri și contacte. Camera și microfonul telefonului pot fi, de asemenea, suprapuse pentru a monitoriza victima. Pegasus este extrem de ușor de instalat și infectează telefoanele, fie înșelând o persoană făcând clic pe un link, fie activându-se fără niciun clic.

WhatsApp vine cu noi informații despre Pegasus

Cathcart a declarat că raportarea anchetei, care a fost efectuată de un consorțiu format din 17 organizații de știri, a fost „foarte consecventă” cu ceea ce WhatsApp a decretat în 2019. El a adăugat că multe dintre țintele atacului WhatsApp nu aveau „nici o afacere sub supravegherea în orice mod sau formă. ”

„Acesta ar trebui să fie un apel de trezire pentru securitate pe internet … telefoanele mobile sunt fie sigure pentru toată lumea, fie nu sunt sigure pentru toată lumea”, a declarat Cathcart pentru Guardian, care face parte din consorțiul de știri.

Cu toate acestea, Cathcart a subliniat că atacul asupra WhatsApp a vizat 1.400 de utilizatori pe parcursul a două săptămâni.

„Asta ne spune că într-o perioadă mai lungă de timp, pe o perioadă de mai mulți ani, numărul persoanelor atacate este foarte mare. De aceea am considerat că este atât de important să ridicăm îngrijorarea în legătură cu acest lucru”, a spus el, potrivit presei.

Cathcart a cerut, de asemenea, o mai mare responsabilitate pentru dezvoltatorii de programe spion, subliniind că clienții guvernamentali ai NSO sunt cei care îi finanțează operațiunile. Ca răspuns la comentariile lui Cathcart, un purtător de cuvânt al ONS a declarat pentru Guardian că firma își propune să creeze o lume mai sigură.

„Facem tot posibilul pentru a ajuta la crearea unei lumi mai sigure. Are dl Cathcart alte alternative care permit agențiilor de aplicare a legii și de informații să detecteze și să prevină în mod legal actele dăunătoare ale pedofililor, teroriștilor și infractorilor folosind platforme de criptare end-to-end? Dacă da, am fi bucuroși să auzim”, a spus purtătorul de cuvânt.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: