Cum te ferești de CallerSpy, virusul care ar putea face ravagii pe telefoanele cu Android

Cum te ferești de CallerSpy, virusul care ar putea face ravagii pe telefoanele cu Android

Mare grijă ce aplicații de chat instalezi dacă ai un telefon pe Android. Există un malware, denumit CallerSpy, care fură date sensibile din telefoane. Specialiștii atrag atenția că acesta este extrem de periculos și ar putea fi începutul unei campanii de spionaj la nivel mondial.

CallerSpy este un malware care țintește telefoanele care rulează pe Android. Specialiștii susțin că poate monitoriza apelurile, mesajele, poate face screenshot-uri și chiar poate porni microfonul pentru a înregistra.

De regulă, acest virus vine deghizat sub forma unor aplicații pe chat. Pe care, dacă le descarci în telefon, riști să devii o victimă a hackerilor. Specialiștii se uită cu atenția la acest malware, mai ales că se crede că ar un virus care ar putea pune bazele unei campanii de spionaj la nivel mondial.

CallerSpy, virusul care infectează telefoanele cu Android

CallerSpy e un troian de tip malware care targetează telefoanele care rulează sistemul de operare Android. E ținta preferată a hackerilor pentru că nu prea mai există persoane care să nu aibă un smartphone, dar și pentru că dispozitivul se află în permanență în posesia utilizatorului. Acest virus a fost descoperit, pentru prima dată, în luna mai, deghizat sub forma unei aplicații chat denumită Chatrious.

Aplicația se putea descărca de pe o pagină falsă a Google și, imediat după ce a fost descoperită, a dispărut. Experții susțin că Chatrious nu avea nicio legătură cu mesajele, era doar o interfață a malware-ului CallerSpy. Hackerii nu s-au lăsat așa ușor.

Au revenit, în octombrie, tot cu o aplicație falsă – denumită Apex App. De asemenea, noua aplicație era tot o interfață a tentativei de malware.

Ce se întâmplă dacă pici în plasă

Indiferent că e vorba de serverele unei companii sau de o persoană oarecare, CallerSpy face ravagii. Odată ce ai descărcat virusul deghizat într-o aplicație, toate apelurile tale, mesajele, lista de contacte și fișierele ajung pe mâna hackerilor. De asemenea, poți fi și înregistrat.

Siteul care găzduiește CallerSpy e dezvoltat în așa fel încât să arate ca și cum ar fi similar cu Google. Doar că, în realitate, conține un O în plus, doar că acest lucru nu se observă la prima vedere. Domeniul a fost înregistrat în luna februarie a acestui an și, deocamdată, nu se știe cine e în spatele lui.

Experții bănuiesc că hackerii ar pregăti viruși similari și pentru Apple și Windows și că ce a fost creat pentru Android e doar un test. Important e, însă, să ai mare grijă ce descarci. Orice aplicație instalezi în telefon trebuie bine verificată în prealabil.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI