Viitorul distopic desprins din romanele SF se întâmplă deja: roboții care te supraveghează în fiecare moment, pe străzi

Viitorul distopic desprins din romanele SF se întâmplă deja: roboții care te supraveghează în fiecare moment, pe străzi

Filmele și romanele SF despre societățile din viitor gravitează destul de mult în jurul supravegherii robotizate, a creațiilor automatizate sau controlate de la distanță care țin de loc de polițiști. Din păcate, se pare că am ajuns deja în acel punct al vieții noastre, cel puțin în anumite colțuri ale mapamondului.

Singapore este un oraș-stat din Asia de Sud-Est recunoscut pentru modul agresiv în care își supraveghează cetățenii. Deși a dobândit de mai multe ori distincția de cea mai sigură nație din lume, cetății sunt îngrijorați de direcția în care merge țara. Nu de alta, dar există deja instalate foarte multe camere de supraveghere pe străzi și stâlpi de iluminat cu dispozitive de recunoaștere facială, menite să le permită autorităților să urmărească deplasările locuitorilor. Acum, supravegherea a fost dusă la un alt nivel.

Singapore, țara unui viitor distopic terifiant

Autoritățile din Singapore au început testarea unor roboți care patrulează pe străzi cu scopul de a atenționa cetățenii în cazul ”manifestărilor comportamentale sociale indezirabile”. Deși oameni din țară sunt deja destul de împăcați cu volum agresiv de supraveghere, nu s-ar fi așteptat la asta.

În timp ce oficialii guvernamentali promovează conceptul de smart-nation (națiune definită prin dispozitive inteligente interconectate), avansul tehnologic reușește să înfricoșeze activiștii pentru drepturile omului. În câteva cuvinte, aceștia sunt terifiați de faptul că viața lor privată a fost sacrificată din plin, iar locuitorii din Singapore nu mai au niciun fel de control asupra utilizării datelor personale.

Ca referință, Singapore a fost deseori criticat în trecut pentru reprimarea libertăţilor civile, iar populaţia a ajuns, în mod regretabil, să fie obişnuită cu multiple controale. În același timp, există semne privind o îngrijorare tot mai mare în privinţa tehnologiilor intruzive, ca privează cetățenii de libertăți de bază.

Momentan, noi roboți de patrulare detectează ”comportamentele sociale indezirabile” și le transmit avertismente contravenienților. Încă nu dau amenzi, dar sunt dotați cu șapte camere pentru a supraveghea în toate direcțiile. Lista comportamentelor pentru care s-ar putea să fii penalizat de robotul din imaginile alăturate include fumatul într-o zonă neautorizată, parcarea necorespunzătoare a bicicletei și nerespectarea restricțiilor de distanțare în contextul pandemiei de Covid-19.

roboti singapore supraveghere

Citește și: