VIDEO Un robot ”orb” coboară pe scări: cât de impresionantă este performanța, dar de utilă

VIDEO Un robot ”orb” coboară pe scări: cât de impresionantă este performanța, dar de utilă

De cele mai multe ori, acțiunea de a coborî sau de a urca pe niște scări este un gest reflex pentru un om, dar un robot are nevoie să-și înțeleagă bine împrejurimile pentru a face un pas. Excepția vine de la robotul de mai jos.

De mai mulți ani, am văzut pe internet clipuri cu roboți care pot urca sau coborî pe scări. Aceia erau însă dotați cu o serie stufoasă de senzori și camere pentru a vedea fiecare treaptă și, implicit, pentru a se adapta condițiilor de trafic. Este însă pentru prima oară când un robot ”orb” și biped atinge aceeași performanță.

La materializarea acestei inițiative fantastice au lucrat mai mulți cercetători de la Universitatea de Stat din Oregon. Rezultatul proiectului poartă numele Cassie și a fost creat de Agility Robotics. Practic, oamenii de știință din Oregon au cumpărat un robot gata făcut și l-au antrenat într-un simulator pentru a dobândi aptitudinea de a coborî pe scări.

Motivele din spatele acestui efort științific sunt mai multe. Cercetătorii au atras atenția asupra faptului că un robot nu se poate baza în permanență pe camere și senzori pentru că acestea i-ar putea oferi informații eronate în condiții de lumină scăzut, de ceață, fum, umezeală sporită și altele. Ca urmare, ideal ar fi să învețe să se adapteze la mediul ambiant într-o manieră similară cu cea a unui om. Trebuie să-și înțeleagă performanțele propriului corp și să acționeze într-un spațiu nou în concordanță cu datele obținute.

Pentru ca robotul să învețe să coboare pe scări fără să se strice, un simulator a ajutat foarte mult. Tehnica folosită de cercetători este intitulată Sim-to-Real Reinforcement Learning (RL) și a implicat foarte multe trânte și eșecuri, mai ales în faza incipientă a procesului. În final, însă, robotul a învățat să stea pe două picioare în condiții dificile, între trepte sau pe un teren accidentat.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: