Roboții din Epoca Medievală. Ce puteau face aceștia și cum au ajuns să influențeze tehnologia de astăzi

Roboții din Epoca Medievală. Ce puteau face aceștia și cum au ajuns să influențeze tehnologia de astăzi

Când vine vorba de tehnologia antică, poate fi destul de greu să ne imaginăm roboți și mașini care folosesc de fapt electricitate. Deși în Epoca Medievală nu exista electricitate, oamenii au fost capabili să folosească roboții acelor perioade, venind cu mașini impresionante.

Conform poveștii de la National Geographic, imaginați-vă fântâni care puteau fi programate să pornească și să se oprească. Sau poate aduce în discuție un ”șofer” indian care se putea odihni o jumătate de oră pe capul elefantului său, în timp ce automate în formă de servitori veneau să îi aducă un prosop. Când vine vorba de servitori mecanici capabili să aducă prosoape, nu ne putem gândi decât la roboți!

Acestea sunt de fapt câteva invenții uimitoare care au existat încă din secolul al XII-lea. Acestea au fost create de către inventatorul musulman cunoscut sub numele de Ismail al-Jazari. Se pare că a pus o cărămidă de bază pentru hidraulica, ingineria și chiar robotica de astăzi. Unele dintre creațiile sale fastuoase și colorate au devenit de fapt piese de joacă pentru bogații acelor vremuri.

Al-Jazari a fabricat, de asemenea, câteva mașini practice care au putut ajuta oamenii obișnuiți. Acestea erau reprezentate de dispozitive care ajutau fermierii la extragerea apei. Ismail al-Jazari s-ar fi născut în 1136 în Diyarbakir, cunoscută în prezent ca Turcia. Al-Jazari ar fi fost un fiu al unui meșter tipic și s-a născut în timpul frământărilor politice, pe măsură ce cruciadele au intrat în vigoare.

Roboții din Epoca Medievală reprezintă o puternică influență tehnologiei actuale

Un articol al RobotShop l-a numit pe Ismail al-Jazari ca „tatăl roboticii”. Deși nu este întotdeauna recunoscut, este cu siguranță o dovadă a modului în care primele sale tehnologii au reușit să schimbe viețile și să contribuie la modul în care funcționează roboții astăzi. Chiar dacă tehnologiile sale nu mai sunt utilizate astăzi, cu siguranță reprezintă fundamentele unei tehnologiei actuale.

Tehnologia antică poate fi destul de fascinantă, deoarece se concentrează asupra modului în care au fost inventate tehnologiile. Pe lângă aceasta, s-a determinat și faptul că au fost găsite modalități de automatizare a mașinilor cu resursele disponibile în acea vreme. Astăzi, mașinile creează practic mai multe mașini și oamenii trebuie acum să le proiecteze și să le producă.

Pe vremuri, tehnologia era de obicei fabricată manual, folosind doar câteva instrumente. Un lucru extrem de uimitor la tehnologiile anterioare este utilizarea avansată a matematicii. Astăzi însă,  ar putea părea mai ușor să măsurăm lucrurile, dar în trecut, doar ne putem imagina cum au fost măsurate anumite lucruri.

Automatizarea a existat în trecut cu utilizarea corectă a matematicii și ingineriei. Ismail al-Jazari a fost cu siguranță unul dintre numele anterioare care a contribuit foarte mult la tehnologia actuală, mai ales când vine vorba de roboți. Tehnologia pe care a creat-o pentru a fabrica roboți în primele zile își are încă influența în modul în care sunt fabricate tehnologiile astăzi.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: