04 aug. 2021 | 11:15

VIDEO Care e stadiul lucrărilor la autostrada Pitești-Sibiu, cerută insistent de Dacia și Ford

ACTUALITATE
VIDEO Care e stadiul lucrărilor la autostrada Pitești-Sibiu, cerută insistent de Dacia și Ford

Autoritățile au promis că vor inaugura, la un moment dat, autostrada Pitești-Sibiu. Deocamdată, se lucrează la unul dintre loturi.

Supranumită ”autostrada care taie munții”, Pitești-Sibiu e un drum cerut insistent de singurii producători care fac mașini la noi în țară: Dacia și Ford. Dacia are uzină la Mioveni, iar Ford la Craiova. Dacă promisiunile făcute de stat vor fi respectate, atunci constructorii au la dispoziție două șosele importante: drumul expres Pitești-Craiova și autostrada Pitești-Sibiu.

Deocamdată, se lucrează doar pe lotul 1 al autostrăzii care va lega Piteștiul de Sibiu. Stadiul lucrărilor este de 46%, iar acestea vor fi încheiate în avans, în 2022, conform termenelor asumate de constructor, a anunțat ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă.

Ce se întâmplă cu autostrada Pitești-Sibiu

Ministrul a publicat imagini cu lucrările la viaductul de la Tălmăcel, pe care l-a catalogat drept „unul dintre cele mai impresionante proiecte în construcție din România”.

Cea mai amplă lucrare de pe tronsonul dintre Sibiu și Boița al A1 Pitești-Sibiu este viaductul Tălmăcel. Cu o lungime de 650 de metri și cu o înălțime a picioarelor de până la 30 de metri, acest pod casetat și executat în consolă, cu 8 deschideri, este construit după cele mai noi standarde în domeniu, spune Drulă.

Segmentul Sibiu-Boița mai cuprinde:

  • încă un viaduct, la Tălmaciu, cu 10 deschideri și lung de 400 de metri;
  • 2 noduri rutiere;
  • 2 spații de servicii;
  • 27 de poduri și pasaje;
  • tot atâtea podețe.

Când ar putea fi gata

Conform ministrului Transporturilor, săptămâna aceasta începe asfaltarea pe tronson, iar stadiul lucrărilor pe lotul 1 al A1 Pitești-Sibiu este de 46%, acestea urmând să fie încheiate în avans – în 2022, potrivit termenelor asumate de constructor.

Lucrările contractate în 2019 cu firma Porr pentru circa 127 de milioane de euro au început efectiv în aprilie 2020, iar ermenul de execuție este de 3 ani.

Anul trecut, premierul Florin Cîțu se declara optimist. El spunea că autostrada Pitești-Sibiu va fi finalizată în timpul guvernării PNL.Asta ar însemna, dacă guvernarea e păstrată, până în 2024.

„Suntem într-o perioadă de criză economică globală. Încercăm să susţinem toată economia cu aceste măsuri (din planul de relansare economică – n.r.). Acestea nu sunt măsuri care sunt permanente, care vor rămâne acolo în bugetele anilor viitori, sunt doar măsuri care susţin economia pe termen scurt. Toate aceste măsuri, şi şomajul tehnic, şi acea măsură cu 41,5% (subvenţionarea salariilor angajaţilor care revin la muncă după şomajul tehnic – n.r.). Toate măsurile sunt pentru anul acesta. Singurele măsuri care se transferă în bugetele anilor viitori sunt cele legate de investiţii – infrastructura mare. Acest program garantează că vom trece Carpaţii cu autostrada. Acest Guvern PNL va trece Carpaţii cu autostrada, veţi vedea, vă garantez că vom trece Carpaţii cu autostrada în guvernarea PNL.”
Florin Cîţu