Vești proaste pentru Uber: ce se întâmplă cu șoferii, ce drepturi vor avea

Vești proaste pentru Uber: ce se întâmplă cu șoferii, ce drepturi vor avea

Compania americană a pierdut un proces important, care ar putea avea implicații majore în modul în care aceasta își desfășoară activitatea.

Uber a pierdut o altă provocare juridică în Europa cu privire la statutul de angajare al șoferilor. Curtea din Amsterdam, în Țările de Jos, a decis că șoferii Uber sunt angajați, mai degrabă decât contractanți independenți.

„Suntem dezamăgiți de această decizie, deoarece știm că majoritatea covârșitoare a șoferilor doresc să rămână independenți. Șoferii nu vor să renunțe la libertatea de a alege dacă, când și unde să lucreze. Prin urmare, în interesul șoferilor, vom face apel la decizia instanței, continuând totodată să îmbunătățim activitatea platformei în Olanda”, a adăugat Maurits Schönfeld, directorul general al Uber pentru Europa de Nord.

Instanța a constatat, de asemenea, că șoferii sunt acoperiți de un contract colectiv de muncă, care se referă la șoferii de taxi, ceea ce înseamnă că Uber se confruntă cu costuri crescute pentru a se conforma acordului care stabilește cerințele de plată și acoperă prestații precum plata bolnavului.

Procesul a fost intentat de centrul sindical național, FNV, anul trecut.

„Această declarație arată ceea ce spuneam de ani de zile: Uber este angajator, iar șoferii sunt angajați, așa că Uber trebuie să adere la contractul colectiv de muncă pentru transportul cu taxi. De asemenea, este un semnal către Haga că aceste tipuri de construcții sunt ilegale și că, prin urmare, legea trebuie aplicată”, a declarat Zakaria Boufangacha, vicepreședintele FNV.

Nu este primul proces pierdut

În Marea Britanie, Uber a pierdut o serie de hotărâri judecătorești de-a lungul câtorva ani, urmând să piardă în fața instanței supreme a Regatului Unit în luna februarie.

Ulterior, Uber a declarat că va trata șoferii din Marea Britanie ca lucrători, deși disputele rămân, cum ar fi definiția timpului de lucru. În luna mai, Uber a mai spus că va recunoaște pentru prima dată un sindicat al Regatului Unit.

Cu toate acestea, în alte părți ale Europei, compania continuă să lupte împotriva proceselor intentate împotriva sa. De asemena, continuă să facă presiuni asupra parlamentarilor din Uniunea Europeană pentru a nu reglementa activitatea platformei.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: