Vești bune pentru România: ce investiții ar putea avea loc în 2022

Vești bune pentru România: ce investiții ar putea avea loc în 2022

Noi investiții în domeniul producției de energie din resurse regenerabile ar putea fi realizate anul viitor.

„Mă aştept să avem noi investiţii în domeniul producţiei de energie electrică din resurse regenerabile. Sunt semnale clare că interes există pentru acest domeniu. Sunt deja zeci de proiecte în diferite faze de autorizare care au toate şansele ca deja în 2022 să înceapă faza de construcţie. Chiar, în cazul unora, poate, să fie puse în funcţiune”, a spus Nagy-Bege la conferinţa „Evoluţia concurenţei în sectoare cheie – 2021”, organizată de Consiliul Concurenţei şi PRIA Events.

Resursele pe care România le poate exploata

„Am fost la Camera Deputaţilor, la Comisia de industrii, unde s-au dispus câteva măsuri pentru a-i ajuta pe aceşti prosumatori şi, printre altele, până la o capacitate de 100 KW s-a aprobat compensarea cantitativă a energiei produse cu cea consumată. E un trend care e stimulat şi de evoluţia preţurilor din piaţă. Adică, dacă anul trecut preţul mediu din piaţa angro a fost de 200 lei MWh, în acest moment preţurile sunt mult peste 500 de lei. Nu sunt puţine contractele care s-au încheiat la valori de peste 1.000 de lei. Evident că e mult mai avantajos pentru un consumator, fie el casnic sau industrial, să se gândească la soluţii individuale de producere a energiei electrice, în condiţiile în care avem această evoluţie a preţurilor”, a explicat vicepreşedintele ANRE.

Totodată, acesta a făcut referire și la resursele naturale care există în Marea Neagră și la posibilitatea de a le exploata. Cu alte cuvinte, gazele naturale de care țara dispune ar trebui valorificate.

„Apropo de Marea Neagră…Pe lângă acest potenţial imens în domeniul gazelor, aceasta are un potenţial considerabil şi în privinţa producerii de energie eoliană offshore şi mulţi investitori se uită la noi aşteptând un semnal şi o legislaţie primară care să dea semnalul pentru aceste investiţii”, a mai spus oficialul ANRE.

Citește și: