Veste proastă pentru certificatul verde de Covid-19 din UE: nu va face ceea ce crezi, de fapt

Veste proastă pentru certificatul verde de Covid-19 din UE: nu va face ceea ce crezi, de fapt

Se discută de câteva luni de un pașaport, adeverință sau certificat care, pe teritoriul Uniunii Europene, să faciliteze libera trecere, după ce te-ai vaccinat, te-ai vindecat de Covid-19 sau te-ai testat. Realitate este însă un pic mai complicată.

Având în vedere că particularitățile referitoare la adeverința verde au fost definite în luna martie a acestui an, te-ai fi așteptat să nu mai existe surprize pe marginea acestui subiect. Din păcate, la momentul de față, se pare că hârtia nu se va comporta ca un pașaport care să garanteze mobilitatea în UE.

Statele membre au stabilit pentru un an durata de aplicare a reglementării privind certificatul european de sănătate destinat facilitării călătoriilor în UE, conform textului adoptat miercuri de ambasadorii celor douăzeci şi şapte de state ale blocului comunitar. Rămâne acum ca noua regulă csă fie negociată cu parlamentarii europeni, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Certificatul COVID pe care îl pregătesc instituţiile Uniunii Europene, cu scopul ca acesta să devină operaţional din luna iunie, nu va fi un paşaport care să permită automat cetăţenilor să-şi recupereze libertatea de mişcare în UE.

În luna martie, propunerea iniţială a Comisiei Europene prevedea ca acest „certificat verde digital” să fie valabil până când Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) va declara că pandemia de COVID-19 a luat sfârşit. Cu alte cuvinte, ar trebui să nu devină o constantă în viața noastră, cum se temeau unele voci.

Documentul poate avea o valabilitate mai mare de 12 luni sau poate fi suspendat mai devreme, dar acest lucru se va realiza doar în cadrul unei proceduri legislative ordinare, ce implică Parlamentul European și Consiliul ce reprezintă statele membre. Decizia nu va ține doar de Comisia Europeană.

Această decizie s-a luat miercuri și, în mod regretabil, nu garantează la niciun nivel mobilitatea. „Pentru a evidenţia principiul nediscriminării, în special faţă de persoanele nevaccinate, partea operativă a reglementării principale prevede explicit că deţinerea unui ‘Certificat Verde Digital’ nu este o condiţie prealabilă pentru a exercita dreptul la libera circulaţie”, se arată în textul aprobat de statele membre la care a avut acces EFE.

Cu alte cuvinte, nu este foarte clar la ce te va ajuta sau dacă vor avea ceva de pierdut cei care nu îl au. Nu pare să fie cazul. Din câte se pare, deși documentul va fi definit la nivel european, utilitatea lui practică va depinde de autoritățile fiecărei țări membre UE.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: