Vaccinul rusesc are un ”defect grav”: de ce fug până și țările ”disperate” de Sputnik V

Vaccinul rusesc are un ”defect grav”: de ce fug până și țările ”disperate” de Sputnik V

În teorie, vaccinul rusesc Sputnik V împotriva noului coronavirus este unul revoluționar din prisma eficienței și a modului în care a fost creat. În practică, nu a fost testat de către niciun centru de cercetare independent.

Autoritățile din mai multe regiuni ale Braziliei fac apel la autorități pentru a aduce în țară vaccinul Sputnik V al rușilor. Apelul a fost făcut în contextul în care țara nu prea are acces la un număr suficient de mare de vaccinuri de la Pfizer, AstraZeneca, Johnson & Johnson sau CoronaVac. Ca referință, aproximativ 38 de milioane de doze au fost administrate până la ora actuală în țara cu 211 milioane de locuitori, dar doar 11,2 milioane au primit ambele doze, puțin peste 5% din populație.

Cu toate acestea, autoritatea de reglementare în domeniul sănătății din Brazilia, Anvisa, a respins solicitarea făcută de guvernatorii statelor braziliene pentru importul vaccinului rusesc Sputnik V, în condițiile în care al doilea val al pandemiei afectează grav cea mai mare națiune din Ameria Latină transmite Reuters. La această oră, Brazilia este pe locul trei la nivel global după numărul de cazuri depistate după SUA și India, cu aproximativ 14.370.000 depistați pozitiv. Aproximativ 392.200 de oameni și-au pierdut viața în urma infecțiilor cu Covid-19 în teritoriu, conform ultimelor statistici. 

Independent de aceste statistici însă, consiliul Anvisa a votat în unanimitate contra aprobării vaccinului rusesc după ce personalul de specialitate al autorității a subliniat ”riscurile inerente” și defectele ”grave” ale serului de imunizare. Argumentul principal a fost lipsa informațiilor care să garanteze siguranța, calitatea și eficiența Spuntik V.

În final, oamenii sunt cât se poate de sceptici la un vaccin care sună bine doar după spusele rușilor. Ana Carolina Moreira Marino Araujo, director general pentru monitorizarea sănătății, a declarat că, luând în considerare toată documentația prezentată, datele obținute prin inspecții și informațiile de la alte autorități de reglementare, ”riscurile inerente” sunt prea mari.

Ca un argument științific împotriva Sputnik V, Gustavo Mendes din cadrul Anvisa a spus că este un defect grav faptul că adenovirusul prezent în vaccin se poate reproduce. Trecând peste aceste particularități, Sputnik V a fost aprobat în mai multe țări ale lumii, iar savanții ruși spun că este eficient în proporție de 97,6% contra Covid-19 în ”lumea reală”, pe baza evaluării datelor de la 3,8 milioane de persoane. Vaccinul nu este aprobat pentru utilizare pe teritoriul Uniunii Europene.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: