Vaccinul Pfizer, ineficient: grupa de risc în cazul căreia nu pare să funcționeze

Vaccinul Pfizer, ineficient: grupa de risc în cazul căreia nu pare să funcționeze

Eficiența unui vaccin în combaterea unei eventuale infecții este dată de numărul anticorpilor din organism. Din păcate, nu dezvoltăm toți aceeași cantitate de anticorpi în cazul aceluiași vaccin.

Informațiile legate de eficiența vaccinului Pfizer s-ar putea să nu fie neapărat corecte. Din câte se pare, vaccinul cu pricina are o rată redusă de succes în a genera anticorpi în cazul persoanelor care suferă de obezitate, în comparație cu persoanele sănătoase.

Această concluzie îngrijorătoare a fost trasă de cercetătorii italieni după ce au măsurat anticorpii în rândul lucrătorilor din domeniul medical, din prima linie, cei care au fost vaccinați în primul val. Măsurătorile au fost făcute după a doua doză de vaccin, iar comparația a fost făcută cu cei sănătoși. În opinia cercetătorilor, obezii s-ar putea să aibă nevoie de o a treia doză pentru a fi protejați într-o măsură similară cu persoanele fără afecțiuni cronice.

Ca referință, în mod științific, obezitatea este stabilită prin măsurarea BMI (Body Mass Index) sau a indexului de masă corporală. Dacă ai un BMI mai mare de 30, șansele să mori din cauza noului coronavirus sunt mai mari cu 50%, în timp ce șansele să ajungi în spital în urma infecției sunt sporite cu 113%.

Nu este exclus ca problema legată de anticorpi să fie provocată și de faptul că, în mod uzual, o persoană obeză mai suferă și de alte afecțiuni cronice, precum diabet de gradul 2, afecțiuni cardiace și nu numai. În plus, excesul de grăsime din organism duce la schimbări metabolice, precum rezistență la insulină și o inabilitatea sporită de a lupta împotriva infecțiilor.

Această analiză referitoare la eficiența vaccinului Pfizer în cazul obezilor confirmă o cercetare anterioară. Există deja un studiu conform căruia vaccinul împotriva gripei sezoniere este eficient doar în proporție de aproximativ 50% în cazul persoanelor care suferă de obezitate. Acest nou studiu care nu a fost încă certificat de mai multe autorități științifice trage de fapt un semnal de alarmă similar.

Citește și: