08 dec. 2021 | 13:55

Unde poți să mănânci cea mai bună înghețată din lume: mai aproape decât crezi

ACTUALITATE
Unde poți să mănânci cea mai bună înghețată din lume: mai aproape decât crezi

Înghețata este, poate, desertul preferat al omenirii. Ea ne amintește, deopotrivă, de zilele călduroase de vară, dar și de copilărie.

În cazul în care nu știați, pe lângă toate campionatele din lume există și „Campionatul Mondial de Înghețată”, care se desfășoară în fiecare an în orașul italian Bologna. Juriul a decis care e cea mai bună înghețată din lume, în 2021.

O înghețată din Ungaria, desemnată cea mai bună din lume

Un juriu format din 11 experți culinari a decis că înghețata realizată de Adam Fazekas, din Ungaria, este cea mai gustoasă din lume. Specialitatea poartă numele de „Fruct de fistic” și „s-a născut” în Budapesta.

Fazekas a reușit să-i impresioneze pe toți cei 11 membrii au juriului, atât prin gustul desăvârșit al preparatului său, cât și print-un clip de prezentare, realizat „ca la carte”.

În cadrul competiției anuale au participat 32 de maeștrii cofetari, din toată lumea. De altfel, juriului i-au trebuit aproximativ patru luni pentru a lua decizia corectă asupra numirii câștigătorului campionatului. Cei 32 au fost selectați dintr-un număr impresionant de participanți: mai mult de 3.500.

Locul doi a fost ocupat de Carlo Guerriero, din Cadiz (Spania). Acesta a gătit un sortiment de înghețată extrem de colorat, botezat de creator: „Cremoso al Vino Oloroso”.

Pe locul trei s-a situat Marco Venturino, din Varazze (coasta nordică a Italiei). Cu toate că înghețata creată de acesta nu a impresionat la capitolul aspect, gustul i-a „dat gata” pe cei 11 membri ai juriului.

Potrivit unor relatări istorice, înghețata ar fi fost menționată, pentru prima dată, prin secolul 2 î.Hr., cu toate că nu putem ști cu siguranță cine a inventat-o. Ceea ce știm este că Alexandru cel Mare era un mare fan al acestui sortiment alimentar. Mai mult, romanii ar fi apreciat înghețata la fel de mult. Împăratul Nero (54-86 d.Hr.) obișnuia să-și trimită supușii prin munți pentru a strânge gheață și zăpadă.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele