18 aug. 2021 | 17:15

Unde a ajuns hackerul care a făcut cel mare jaf de criptomonede din istoria crypto

ACTUALITATE
Unde a ajuns hackerul care a făcut cel mare jaf de criptomonede din istoria crypto

Acum o săptămâna, platforma de criptomonede Poli Network a fost jefuită. Hackerii au reușit să fure monede digitale în valoare de 600 de milioane de euro. Acest lucru a fost posibil datorită unei vulnerabilități în codul sursă al rețelei. Aceasta permite utilizatorilor săi să schimbe monede digitale dintr-o bază de date în alta. Breșa le-a permis hackeri-lor să își transfere criptomonede în propriile portofele digitale.

Atunci, jaful a fost declarat ca fiind cel mai mare din istoria crypto. Dar ulterior, specialiști îl prezintă ca fiind cel mai mare jaf înfăptuit vreodată. El a depășit valoric și atacul platformei japoneze Coincheck din 2018. Au fost furate atunci active de 534,8 milioane de dolari.

Hackerii din cazul Poly Network au returnat majoritatea criptomonedelor furate. Ei și-au păstrat doar 33 de milioane de dolari. Criptomonedele returnate nu pot fi accesate deocamdată. Ele se află într-un cont care necesită o parolă. Aceasta o știe doar „Domnul Pălărie Albă”, cum sunt denumiți de către echipa platformei. Pentru experți este foarte ciudat faptul că hackerii vor să returneze o mare parte din sumă. Unii spun, că aceștia nu și-au dat seama atunci cât de dificil o să fie să spele o astfel de sumă.  O persoană anonimă care pretinde că este hackerul a spus că va furniza cheia la cont „odată ce totul este pregătit”.

Ce s-a întâmplat cu cel mai mare jaf din istorie

Săptămâna trecută Poly Network i-a oferit acestuia o recompensă de 500.000 de dolari în schimbul returnării acestora. Inițial acesta a refuzat oferta. Apoi a venit cu un mesaj ”Iau în considerare acceptarea recompensei ca bonus pentru hackerii publici care pot sparge rețeaua Poly Network”. Platforma vrea să implementeze în viitor o „actualizare semnificativă a sistemelor”. Prin acest demers vrea să împiedice astfel de acțiuni.

Pe lângă recompensă, Echipa de la Poly Network  l-a invitat pe hacker să devină „consultantul-șef de securitate” al companiei. ”Pentru a ne exprima mulțumirea și a-l încuraja pe Domnul Pălărie Albă să contribuie în continuare la progresele în securitate din domeniul blockchain și Poly Network, îl invităm călduros să devină Consultantul-Șef de Securitate al Poly Network”, a anunțat compania într-un comunicat. Cu toate acestea, platforma intenționează să înainteze și o plângere penală împotriva hackerului.