Pericol pentru utilizatorii Android: aplicațiile care-ți fură parola de la Facebook

Pericol pentru utilizatorii Android: aplicațiile care-ți fură parola de la Facebook

Google a descoperit că mai multe aplicații populare din Play Store erau, de fapt, instrumente prin care se furau parolele Facebook.

Google pretinde că verifică frecvent aplicațiile pe care utilizatorii le pot descărca din Play Store și, din când în când, mai vine și cu concluzii. Gigantul susține că a identificat acum mai multe aplicații care încălcau politica de siguranță și confidențialitate.

Potrivit celor de la Ars Technica, Google a eliminat nu mai puțin de 9 aplicații, după ce s-a descoperit că erau, de fapt, programe de tip trojan, care furau parolele de Facebook ale utilizatorilor.

Aplicațiile care-ți compromit contul de Facebook

Printre aplicațiile cu probleme descoperite de Google se numărau și unele extrem de populare precum „Horoscope Daily” și „Rubbish Cleaner.”

Metoda prin care datele utilizatorilor erau compromise era una simplă: îi păcăleau pe utilizatori să se logheze cu pagina lor de Facebook și de acolo li se furau datele de logare, inclusiv parolele. Facebook a fost, în acest caz, ținta atacatorilor, dar utilizatorii puteau fi păcăliți la fel de ușor să-și dezvăluite și datele altor conturi.

Toate aplicațiile de acest fel foloseau un sistem de tip JavaScript pentru a fura aceste date. Toate aplicațiile eliminate din Play Store foloseau aceeași metodă.

Nu e clar că, odată cu eliminarea acestora, problem a fost rezolvată. Asta pentru că metoda poate fi folosită și de alți dezvoltatori de aplicații, iar specialiștii susțin că Google ar fi trebuie să umble la cauză, nu la efect, așa cum a făcut acum. Și mai e o întrebare pertinentă: de ce a durat atât de mult până când compania americană a observat problema?

În tot acest timp, aplicațiile respective au fost descărcate de foarte mulți utilizatori.

Oricum ar fi, avertismentul experților e extrem de clar: nu trebuie să descarci niciodată aplicații de la companii obscure, indiferent de ce-ți promit în schimb.