Un tratament revoluționar anti-Covid, aproape gata: tratează, dar și previne infecțiile cu coronavirus

Un tratament revoluționar anti-Covid, aproape gata: tratează, dar și previne infecțiile cu coronavirus

Simultan cu eforturile de cercetare ale unor noi vaccinuri, oamenii de știință lucrează și la un tratament eficient împotriva noului coronavirus, iar descoperirile sunt îmbucurătoare.

Aflat momentan într-o etapă avansată de testare, noul medicament este intitulat EIDD-2801 și reprezintă un antiviral. Acesta s-a dovedit că poate inhiba replicarea SARS-CoV-2 la șoarecii cu imunodeficiență cărora li s-a transplantat țesut pulmonar uman, scrie La Stampa, citată de Rador.

Studiul care a dus la aceste concluzii a fost deja publicat în revista Nature. Rezultatul a fost obținut de către experții de la Universitatea din Carolina de Nord la centrul de cercetare Chapel Hill. Până la ora actuală, ei au efectuat experimente doar pe şoareci.

„Am mai descoperit şi că WIV1-CoV și SHC014-CoV, două coronavirusuri asemănătoare SARS-CoV-2 găsite în populația de lilieci, sunt capabile să se replice în modelele noastre”, explică Victor Garcia de la Universitatea din Carolina de Nord. ”Acest fapt sugerează că liliecii ar putea găzdui alte coronavirusuri care s-ar putea transmite direct la oameni”, este de părere cercetătorul.

Ca referință, în procesul de testare, echipa a folosit șoareci implantați cu țesut pulmonar uman pentru a măsura eficacitatea medicamentului antiviral cu spectru larg EIDD-2801 ca tratament pentru infecțiile cu Covid-19. Substanța a fost administrată cu 12 ore înainte, şi la 24 și 48 de ore după expunerea la agentul patogen.

”Am constatat că EIDD-2801 a redus semnificativ numărul particulelor de virusuri infecțioase la șoareci, scăderea cea mai semnificativă înregistrându-se la grupul care a primit medicamentul la 24 de ore după expunere”, este concluzia cercetătorilor din spatele acestui efort științific. Mai surprinzătoare a fost însă concluzia că administrarea medicamentului cu 12 ore înainte de expunerea la SARS-CoV-2 a avut performanța de a preveni infecția.

”Comparativ cu alte medicamente utilizate în prezent împotriva Covid-19, EIDD-2801 nu trebuie administrat în medii clinice, precum remdesivirul, plasma convalescentă sau anticorpii monoclonali şi poate fi luat pe cale orală. Rezultatele noastre susțin dezvoltarea acestui medicament, în prezent în fază de experimentare, ca potenţial tratament pentru Covid-19”, au concluzionat autorii studiului.

Citește și:
Etichete: