Tratamentul împotriva coronavirus care l-ar putea duce la închisoare: ”Dacă scot o fiolă, mă arestează”

Tratamentul împotriva coronavirus care l-ar putea duce la închisoare: ”Dacă scot o fiolă, mă arestează”

Tratamentele împotriva coronavirus sunt din ce în ce mai multe, dar nu toate țările au acces la ele. Nu de puține ori, procesul de certificare sau aprobare a unui tratament are consecințe ciudate.

În urmă cu câteva luni, când Donald Trump s-a îmbolnăvit de coronavirus, a început să facă înconjurul lumii un tratament experimental cu anticorpi monoclonali. Din câte se pare, aceea este soluția care l-a pus pe picioare pe fostul președinte american. Deși autoritățile din SUA s-au grăbit ulterior să certifice acel tratament, europenii sunt puțin mai sceptici, iar acest detaliu face viața foarte dificilă pentru cei care produc anticorpii.

Aldo Braca este proprietarul Bsp Pharmaceuticals, unde este produs anticorpul Eli Lilly, care, la ora actuală, ajunge în toată lumea, cu excepția Italiei, unde nu este autorizat. AIFA, Agenţia Italiană a Medicamentelor, nu a autorizat oficial cercetările. Procesul ar putea dura luni de zile.

Bassetti, directorul general al spitalului de boli infecțioase San Martino, spune: „Nu are sens și în plus, există şi o problemă de ordin etic: de ce să dau un placebo bolnavilor atunci când există terapia care-i poate vindeca?”, potrivit Il Fatto Quotidiano, citat de Rador. Oficialul se referă la faptul că, în procesul de certificare al tratamentului, mai mulți pacienți bolnavi de coronavirus ar trebui să primească doze placebo pentru a măsura cât de bine funcționează anticorpii monoclonali.

„Şi eu am rude care au avut Covid, știţi? Dar mai am și o mie de angajați pe care îi controlez în fiecare dimineață și mulți s-au îmbolnăvit afară de aici, riscându-și viața. În fabrica mea se produce medicamentul care îi poate vindeca imediat. Știţi ce mi se întâmplă dacă îl scot de pe poarta asta? Se întâmplă că mă arestează, pentru că în Italia nu este autorizat”, a explicat șeful fabricii PSP Pharmaceuticals din Latina.

Ca referință, camioanele frigorifice care transportă anticorpi monoclonali Eli Lilly pleacă de la fabrică în întreaga lume, cu excepția Italiei, unde AIFA nu a autorizat folosirea acestui tratament. Ultimele studii publicate confirmă o reducere cu 70% a riscului de deces în cazul celor care beneficiază de acest tratament. Cu toate acestea, flacoanele de la Latina merg în Franța pentru etichetare și apoi în spitalele din Statele Unite, Canada, Israel, Germania, Anglia și Ungaria. Nu şi în cele italiene. „De când am început să trimit produsul în străinătate, nu mai pot să dorm noaptea. Mă enervează nu o dată, ci de zece ori. Scrieţi și asta. Dar vă rog să adăugați că Italia trebuie să se trezească”.
Citește și: