Descoperire inedită în istoria biblică: schimbă tot ce știai despre religie

Descoperire inedită în istoria biblică: schimbă tot ce știai despre religie

Oamenii de știință au făcut o descoperire inedită ce schimbă cursul biblic al omenirii. Iată ce schimbă despre religie așa cum o știai.

Manuscrisele de la Marea Moartă, una dintre cele mai mari descoperiri din istoria lumii, au revoluționat istoria biblică. Într-o serie de peșteri de la Qumran, beduinii au dat în anul 1947 peste papirusuri care au putut reconstitui evenimentele petrecute în Palestina, între secolul al 4-lea î.Hr. și anul 135 d.Hr, conform Express.

Ce schimbă Manuscrisele de la Marea Moartă despre religie

Manuscrisele de la Marea Moartă au aruncat o nouă lumină asupra apariției creștinismului, al iudaismului și al relației dintre acestea. Mai multe descoperiri au fost făcute și în anii ’50 în vechile peșteri din Cisiordania, iar textele găsite erau depozitate în vase de ceramică sigilate.

Inițial, cercetătorii au fost sceptici asupra manuscriselor, dar datarea lor a respins orice acuzație de fals. S-a descoperit că aceste texte străvechi au fost create între secolul al II-lea î.Hr. și secolul I d.Hr., cu mai bine de două mii de ani în urmă.

Manuscrisele de la Marea Moartă sunt acum păstrate la Ierusalim și sunt expuse în Muzeul Israel, fiind o colecție extraordinară de o mie de documente antice.

”Manuscrisele de la Marea Moartă sunt de departe cea mai importantă descoperire făcută vreodată în aceste locuri. Ele sunt cele mai vechi copii ale Vechiului Testament, pe care omenirea le deține”, a spus arheologul Danny Herman, care le-a cercetat timp de două decenii.

Pergamentele preced orice alt manuscris al Bibliei ebraice, cu o mie de ani și ne oferă o perspectivă unică asupra modului de viață de dinainte și din timpul vieții lui Iisus Hristos.

Cercetătorii de la University of Haifa, din Israel, au reușit să restaureze și să descifreze unul dintre ultimele pergamente încă netraduse. Colecția însumează aproximativ 900 de manuscrise antice și a fost însoțită de controverse încă de la descoperirea de acum mai bine de 70 de ani.

Citește și: