Un eveniment astronomic important va avea loc în acest weekend. Cum să vezi planeta Marte și Luna pe cerul nopții

Un eveniment astronomic important va avea loc în acest weekend. Cum să vezi planeta Marte și Luna pe cerul nopții

Dacă ești un fan al astronomiei, la sfârșitul săptămânii acesteia vei putea privi un eveniment special: luna și Marte vor fi la distanța cea mai mică una de alta pe cerul nopții, de ceva timp.

Cele două corpuri cerești nu vor fi suficient de apropiate pentru a le privi printr-un singur vizor telescopic, dar le vei putea observa pe amândouă printr-o pereche de binocluri. Pasionații de astronomie din SUA și Marea Britanie vor putea observa cele două planete la primele ore ale dimineții de duminică, deși ele vor deveni vizibile mai întâi sâmbătă seara, în jurul orei 21:00, dacă ești la Londra.

Luna și Marte vor fi observate foarte apropiate în acest weekend

Reuniunea este cunoscută ca o conjuncție pentru astronomi și va atinge punctul culminant în jurul orei 05:47 BST, conform In-The-Sky.org, un popular site de observare a stelelor care folosește date publice de la Jet Propulsion Laboratory (JPL).

Duminică dimineața, semiluna va fi la aproximativ două grade la sud de Marte pe cer. Cea mai sigură modalitate de a găsi Planeta Roșie este să descarci o aplicație de observare a stelelor și să cauți o stea care să arate mai strălucitoare decât majoritatea celorlalte și să aibă o ușoară nuanță roșie. Aceasta va fi Marte.

Dacă nu te poți da jos din pat la cinci dimineața, cele două planete vor fi pe cer de la ora 21:13 din seara precedentă, deplasându-se spre orizont, pe măsură ce noaptea trece. Pentru pasionații de astronomie din Marea Britanie, In-The-Sky spune: „Din sudul Angliei, perechea de planete va deveni vizibilă în jurul orei 21:13 (BST), pe măsură ce cerul de la amurg se estompează, cu 29 de grade deasupra orizontului vestic”.

Deși conjuncțiile Lunii și ale lui Marte nu sunt obișnuite, ele se întâmplă, uneori, de câteva ori pe an. Așa că să nu îți faci griji dacă pierzi acest eveniment astronomic.

Citește și: