Tweet-ul care a făcut pagube fabuloase: cum a îngropat producătorii de vaccinuri

Tweet-ul care a făcut pagube fabuloase: cum a îngropat producătorii de vaccinuri

Foarte mulți consideră Twitter o platformă destinată refulării nervilor și stresului. Din acest motiv, găzduiește foarte multe manifestări de agresivitate, în general. Nu te-ai aștepta însă ca acestea să poată avea consecințe dezastruoase.

Prețul acțiunilor Moderna și BioNTech, creatorii celor mai populare vaccinuri împotriva Covid-19, s-au dus în cap ieri cu 16, respectiv 20%. Dezastrul financiar a fost consecința unei postări pe Twitter din partea senatorului american Bernie Sanders. Fostul candidat la alegerile prezidențiale din SUA a criticat aspru cele două companii, conform Business Insider.

Bernie Sanders a dus la prăbușirea Moderna și BioNTech

Manifestările online ale lui Bernie Sanders au venit la câteva zile după a fost identificată o nouă tulpină de Covid-19. Nu de alta, dar anunțurile referitoare la Omicron au dus la creșterea prețului acțiunilor pentru Moderna și BioNTech, iar senatorul a simțit nevoia să-și exprime frustrarea în legătură cu această corelație macabră.

Punctual, a fost vorba de o creștere de nu mai puțin de 35% a prețului acțiunilor Moderna, după anunțul OMS referitor la Omicron și 19% în cazul acțiunilor BioNTech. Pe de o parte, evoluția este o consecință a încrederii investitorilor în vaccinurile cu ARN mesager, vaccinuri care pot fi adaptate rapid la noi tulpini de Covid-19. Pe de altă parte, anunțuri precum cele despre noi tulpini, de obicei, duc la o creștere a numărului de vaccinați, detaliu care, din nou, sporește profitabilitatea giganților menționați.

„Este obscen. Săptămâna trecută 8 investitori ai Pfizer și Moderna au devenit cu 10 miliarde de dolari mai bogați din cauza veștii despre răspândirea noii variante Omicron. Este timpul ca aceste companii farmaceutice să își împartă vaccinurile cu restul lumii și să înceapă să își controleze lăcomia”, a scris Bernie Sanders pe Twitter duminică seara, cu câteva ore înainte de deschiderea burselor, luni dimineață.

Consecințele s-au văzut imediat, dar, în mod previzibil, acțiunile vor reveni peste doar câteva zile la pragurile dinaintea acestei situații neobișnuite.

Citește și: