Rusia și-a ținut promisiunea: cât de mari sunt amenzile primite de Google și Twitter

Rusia și-a ținut promisiunea: cât de mari sunt amenzile primite de Google și Twitter

Rusia câștigă prima rundă a „războiului” pe care îl poartă cu giganții tech, Google și Twitter. Un tribunal din Moscova a decis în favoarea țării mamă.

Se spune că Rusia câștigă de fiecare dată. S-a întâmplat în trecut, în ceea ce privește războaiele clasice, se întâmplă și în ziua de astăzi, când luptele s-au mutat pe internet. Și cum Federația pune mare preț pe informațiile care apar online, mai ales dacă acestea ar putea să afecteze secretul de stat sau credibilitatea autorităților în fața cetățenilor, evident că nu avea să stea cu mâinile în sân și să dea câștig de cauză Google și Twitter.

Rusia și-a făcut „dreptate” singură

Un tribunal din Moscova a decis amendarea Google cu suma de 400.386 de dolari (adică echivalentul a 3 milioane de ruble). Motivul este unul cât se poate de simplu: Google ar fi omis să le facă rușilor pe plac și nu ar fi șters conținutul considerat de aceștia ca fiind ilegal.

De altfel, Federația Rusă a avertizat Google încă din luna octombrie și a promis că va lua măsuri urgente împotriva companiei, dacă nu se conformează. Și cum lucrul acesta nu s-a întâmplat, conform deciziei rușilor, Google este acum bun de plată, măsura fiind cea mai dură (de până acum).

Ba mai mult, Roskomnadzor (autoritatea rusească pentru reglementare din sectorul tehnologiei) a anunțat că Twitter ar putea suferi aceeași soartă, dacă nu-și pleacă capul în fața cerințelor. Până atunci, funcționarea Twitter pe dispozitivele mobile va fi încetinită în Rusia. Exact ca în cazul Google, se cere ștergerea conținutului considerat ilegal. Compania tech a fost acuzată că ar fi favorizat distribuirea de conținut pornografic sau referitor la sinuciderile unor minori și consum de droguri. Twitter neagă acuzațiile, adăugând că, atunci când vine vorba despre astfel de conținut, beneficiază de toleranță zero.

În mod cert, războiul dintre Rusia și marile companii internaționale este departe de a fi sfârșit. Cel mai probabil că vor urma și alte măsuri punitive, pe viitor.

 

Citește și: