21 ian. 2021 | 11:00

Transferul codurilor nucleare de la Trump la Biden, problematic: premiera absolută din istoria SUA

ACTUALITATE
Transferul codurilor nucleare de la Trump la Biden, problematic: premiera absolută din istoria SUA

Din cauza refuzului lui Donald Trump de a fi prezent la inaugurarea președintelui Joe Biden, transferul codurilor nucleare a fost unul mai dificil decât în anii trecuți.

Poate ai văzut în filme sau în vreun documentar, faptul că există o geantă sau două care merg oriunde ajunge președintele american. Acelea sunt în sarcina unei persoane și au ca scop facilitarea interacțiunii cu arsenalul nuclear al Statelor Unite ale Americii. De cele mai multe ori, se face referință la ele ca fiind ”codurile nucleare”, dar americanii îi mai spun mingea nucleară de fotbal american.

În mod previzibil, când se schimbă administrația de la Washington, codurile respective schimbă proprietarii. Pentru că aceasta nu a fost însă o inaugurare obișnuită, iar Trump nu a vrut să fie prezent pentru a-i înmâna codurile noului șef de la Casa Albă, lucrurile s-au complicat un pic. Față de ultimele decenii, în premieră, au fost necesare două etape.

De această dată, transferul codurilor, care se face de obicei discret, la tribuna de învestitură, a necesitat în acest an două exemplare ale valizei speciale care conţine toate elementele necesare pentru un atac nuclear şi care îl însoţeşte pe preşedintele american în toate circumstanţele.

Miercuri dimineaţă, când a zburat de la baza militară Andrews, din apropiere de Washington, pentru a ajunge la reşedinţa sa de la Mar-a-Lago, în Florida, Donald Trump era încă preşedinte al SUA. Din această poziţie, a fost însoțit de un consilier militar care transporta faimoasa valiză, numită ‘football’. În același timp, Trump avea încă un card de plastic cu codurile nucleare, numit ‘biscuit’.

La Washington, tot atunci, un consilier militar avea în posesia sa o altă valiză și un alt card cu impact nuclear. Acestea din urmă îi erau destinate noului președinte Joe Biden, iar cadrul militar care le transporta s-a aflat în tribuna ridicată pe scările de la Capitoliu.

În final, la prânz, când în mod tradiţional consilierul preşedintelui la final de mandat îi predă valiza consilierului militar al noului preşedinte, cardul lui Donald Trump a fost pur şi simplu dezactivat de la distanță, ca un card de credit care expiră. Tot atunci, un nou card atribuit lui Joe Biden a fost activat la Washington, oferindu-i oficial celui de-al 46-lea preşedinte al SUA puterea absolută de a folosi armele nucleare.

Deși pare destul de complicat, este important de reținut că nu a fost necesară realizarea unei noi valize doar din cauza mofturilor lui Donald Trump. Dintotdeauna, executivul american a dispus de trei valize: una care este mereu cu preşedintele, una în biroul vicepreşedintelui pentru situația în care i se întâmplă ceva preşedintelui şi una de rezervă.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele