12 feb. 2021 | 07:00

Toți utilizatorii de iPhone trebuie să știe: iOS 14 îți păstrează datele la infinit, deși crezi că le-ai șters

ACTUALITATE
Toți utilizatorii de iPhone trebuie să știe: iOS 14 îți păstrează datele la infinit, deși crezi că le-ai șters

Un pasionat de tehnologie de pe Reddit a detaliat un scenariu îngrijorător pentru posesorii de iPhone. A atras atenția asupra modului în care iOS 14 îți păstrează datele dintr-o aplicație, după ce ai șters programul cu pricina.

În teorie, în momentul în care ai șters o aplicație de pe iPhone, Android sau orice alt telefon inteligent, te aștepți ca acea aplicație să dispară de pe smartphone împreună cu toate datele din spate. În realitate însă, iOS 14 îți face ”o favoare” și ți le păstrează. Astfel, dacă reinstalezi aplicația respectivă, tu sau altcineva cu acces la gadgetul tău, acele informații reapar în prim-plan. Începi cu datele de autentificare și termini cu orice altceva ai salvat vreodată în acea aplicație.

Descoperirea a fost făcut în prima fază cu aplicația 9gag, un program banal de glumițe, meme și gif-uri. Din păcate, ulterior a fost reconfirmată și cu alte aplicații.

Deși te aștepți ca telefonul să-ți salveze parolele la contul de email, utilizatorul de Reddit care a raportat comportamentul a fost uimit când a văzut că, odată cu reinstalarea 9gag, a fost autentificat automat in-app, fără nicio intervenție din partea lui. A fost ca și cum nu ar fi avut o parolă pe cont.

Este important de reținut că informațiile de autentificare și celelalte date in-app erau pe telefon, păstrate pe o perioadă de timp nedefinită. Nu a fost nevoie de iCloud Keychain pentru a fi sincronizate pe alte dispozitive și nici nu au venit din altă parte. Singura posibilitate evidentă pentru a le șterge permanent era să-ți resetezi telefonul la parametrii din fabrică.

Dacă îți faci un backup la telefon, îl resezi complet ca și cum ar fi nou și restaurezi copia de siguranță creată inițial, datele respective de care ai vrut să scapi vor reveni pe aparat. În condiții ideal, Apple ar trebui să te lase să-ți șterge toate informațiile aferente unei aplicații, într-o manieră simplă și eficientă.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele