04 ian. 2021 | 08:21

Tot ce trebuie să știi dacă mergi în Regatul Unit: schimbări la roaming, vamă, plăți cu cardul și numerar

ACTUALITATE
Tot ce trebuie să știi dacă mergi în Regatul Unit: schimbări la roaming, vamă, plăți cu cardul și numerar

S-au încheiat toate formalitățile de ieșire ale Marii Britanii din Uniunea Europeană. Deja vorbim de o epocă postBrexit, iar schimbările sunt multe.

Dacă te numeri printre cei care au primit un mesaj pe telefon legat de schimbarea tarifelor de roaming cu Regatul Unit, aceea este cea mai mică problemă pe care trebuie să o ai în vedere. Interacțiunile tale cu prietenii și familia din Marea Britanie au devenit mai scumpe. Mai importante sunt însă schimbările care vizează călătoriile în Regat.

Plata cu cardul, serviciile de roaming şi controalele vamale sunt câteva dintre aspectele la care cetăţenii români care vor efectua vizite în Regatul Unit trebuie să fie atenţi, atrage atenţia duminică Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Când vine vorba de plata cu cardul, este important de reținut că tranzacțiile dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit nu vor mai fi supuse acelorași limitări de comisioane interbancare. Acest lucru poate conduce, de cele mai multe ori, la o suprataxă pentru plăţile cu cardul. Autorităţile române recomandă celor interesaţi să verifice cu furnizorul de servicii bancare tarifele care vor fi aplicate pentru efectuarea de plăţi și operaţiuni bancare pe teritoriul Regatului Unit.

Furnizorii de servicii de roaming care îşi desfăşoară activitatea în UE pot aplica clienţilor o suprataxă atunci când aceştia utilizează servicii de roaming în Regatul Unit. Înaintea deplasării în Regatul Unit, se recomandă verificarea cu furnizorul de servicii de telefonie tarifele care vor fi aplicate pe durata vizitei în acest stat. Mai multe informaţii pot fi găsite pe site-ul ANCOM.

Pentru că orice călătorie în Marea Britanie se va reflecta în părăsirea spațiului UE, controalele vamale se vor înăspri, dar abia după 1 iulie 2021. Până atunci lucrurile vor rămâne neschimbate. Deși schimbările vor fi anunțate în timp util, autoritățile recomandă consultarea informațiilor de la această adresă, înaintea oricărei deplasări.

Dacă îți place să călătorești cu numerar la tine, trebuie să declari posesia oricărei sume mai mari de 10.000 GBP. Procesul se va desfășura online, cu minimum 72 de ore înainte de călătorie folosind această adresă. În continuare, există și posibilitatea realizării unei declarații la punctul de trecere a frontierei. Pe lângă aceste detalii, Ministerul Afacerilor Externe a creat o pagină web dedicată celor care vor să călătorească în Regatul Unit.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele