Testarea elevilor cu teste rapide antigen, din nou, în centrul atenției: soluția eficientă, conform ministrului Sănătății

Testarea elevilor cu teste rapide antigen, din nou, în centrul atenției: soluția eficientă, conform ministrului Sănătății

Pandemia nu a dispărut din România, iar copiii trebuie să revină la școală. Condițiile în care se va întâmpla acest lucru, dacă vor fi sau nu testați, continuă să reprezinte un subiect sensibil. Ministrul Sănătății a oferit totuși câteva asigurări.

Elevii care vor prezenta simptome specifice infecției cu Covid-19 când se află la școală vor fi testați cu ajutorul unor teste rapide antigen, prin exudat naso-faringian. În teorie, se cochetează și cu posibilitatea testării din salivă, dar nu avem nicio asigurare în acest sens. Pe marginea acestui subiect, ministrul Ioana Mihăilă a făcut în această săptămână mai multe declarații. În mod previzibil, însă, nimic nu se va întâmpla fără un acord cu ministerul Educației.

„Avem o comunicare bună cu Ministerul Educaţiei, noi am cerut un punct de vedere la Institutul Naţional de Sănătate Publică, punct de vedere care este legat de temele pe care le-am discutat cu ministrul Educaţiei, iar concluziile sunt că testarea cu teste rapide antigen clasice, prin exudatul naso-faringian, mai rămân o opţiune pentru copiii care merg la şcoală.

În ceea ce priveşte testarea cu testele din salivă, opinia redată de specialiştii de la INSP şi care este concordantă cu recomandările internaţionale este că rezultatul pozitiv al unui test din salivă necesită confirmare prin retestare, fie prin metoda Real PCR, fie prin retestare antigenică rapidă naso-faringian. Urmează ca împreună cu Ministerul Educaţiei să luăm decizia de oportunitate a testării din salivă pentru elevii care merg la şcoală”, a afirmat Mihăilă, după şedinţa de Guvern, întrebată în ce condiţii vor reveni copiii la şcoală.

În ceea ce privește alte măsuri pentru prevenire infectării cu noul coronavirus în clase, ministrul a atras atenția asupra recomandărilor din partea INSP. Este vorba de purtarea obligatorie a măștii, aerisirea și păstrarea distanței fizice. Legat de revenirea în clasă în proporție de 100% a elevilor din clasele terminale, răspunsul Ioanei Mihăilă nu a fost unul foarte clar. „În momentul acesta suntem în curs de a discuta cu Ministerul Educaţiei legat de aceste aspecte. Când vom avea ordinul comun al celor două ministere, vom avea şi forma finală. Cât de curând, probabil că astăzi sau mâine va fi redactată forma finală, urmând să fie publicat”, a spus ea.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: