Tesla continuă să lanseze funcții controversate: ce poți să faci în timp ce conduci

Tesla continuă să lanseze funcții controversate: ce poți să faci în timp ce conduci

În SUA, peste 3.100 de persoane au murit în accidente din cauza neatenției la volan.

Multe vehicule Tesla permit șoferilor să joace o selecție de jocuri pe sistemul de infotainment în timp ce mașina este în mișcare. Compania a lansat o actualizare care le permite șoferilor să joace Solitaire, jocul de luptă cu reacție Sky Force Reloaded și titlul de strategie The Battle of Polytopia: Moonrise, în timp ce se aflau pe drum.

Ecranul tactil afișează un avertisment înainte de începerea unui joc de Solitaire.

„Solitaire este un joc pentru toată lumea, dar jocul în timp ce mașina este în mișcare este doar pentru pasageri”, se arată în mesaj. Ceea ce demonstrează că Tesla știe că jocul poate fi jucat în timp ce mașina se mișcă.

Deși jucătorii trebuie să admită că sunt pasageri, șoferul poate apăsa butonul respectiv și poate juca jocul. Chiar dacă un pasager joacă ceva, este posibil ca șoferului să-i fie distrasă atenția de ecran.

Tesla merge pe un teren periculos

„Siguranța este esențială pentru misiunea NHTSA și ne angajăm să îmbunătățim siguranța pentru toți utilizatorii drumurilor”, a declarat  un purtător de cuvânt al Administrației Naționale pentru Siguranța Traficului pe Autostrăzi. „Accidentele afectate de distragerea atenției reprezintă o preocupare, în special în cazul vehiculelor echipate cu o serie de tehnologii confortabile, cum ar fi ecranele de divertisment. Suntem conștienți de preocupările șoferilor și discutăm cu producătorul despre această caracteristică. Legea privind siguranța vehiculelor interzice producătorilor să vândă vehicule cu un design care prezintă riscuri nerezonabile pentru siguranță.”

Se presupune că șoferii trebuie să țină mâinile pe volan atunci când pilotul automat al lui Tesla este cuplat, dar un studiu recent a sugerat că șoferii devin mai puțin atenți atunci când modul este activ.

Alți producători blochează multe funcții de ecran tactil și infotainment atunci când mașina este în mișcare. Stellantis, de exemplu, le permite șoferilor și pasagerilor să vizioneze un DVD pe ecranul de bord în unele vehicule, deși numai atunci când mașina este parcata. Orientările NHTSA îndeamnă producătorii de automobile să se asigure că mașinile cu dispozitive de infotainment îi împiedică pe șoferi să îndeplinească „sarcini secundare care distrag atenția în mod inerent în timpul conducerii”.

Citește și: