06 mai 2021 | 13:30

Te-ai întrebat vreodată cum „sună” planeta Venus? Acum poți să asculți, datorită semnalelor radio emise de planetă

ACTUALITATE
Te-ai întrebat vreodată cum

În iulie 2020, sonda solară Parker a NASA s-a apropiat extrem de mult de planeta Venus. Atât de aproape, de fapt, încât a fost capabilă să capteze semnale radio naturale emise din ionosfera planetei, regiunea atmosferei superioare care este afectată de radiațiile Soarelui.

Acum, oamenii de știință de la NASA au transformat semnalele radio în sunet. Rezultatul este un amestec futurist de bipuri și sunete bizare

Pentru a fi clar, emisiile radio nu ar fi audibile în vidul spațiului. De asemenea, frecvențele au trebuit să fie transpuse în mod semnificativ în domeniul auditiv uman. Dar înregistrarea are un sunet fantezist, științifico-fantastic – și ar putea oferi o nouă perspectivă valoroasă asupra vecinului nostru planetar.

Iată cum sună planeta Venus

Oamenii de știință speră să folosească semnalele, care au fost preluate de instrumentul FIELDS al sondei spațiale, pentru a înțelege cum Venus a devenit o gaură infernală de temperaturi arzătoare, așa cum o cunoaștem astăzi.

În timp ce obiectivul principal al sondei solare Parker a fost să observe coroana exterioară a Soarelui, nava spațială mică a ajuns la aproximativ 500 de mile de Venus în timpul unui fly-by vara trecută.

Datorită datelor colectate în timpul zborului, oamenii de știință au reușit să-și dea seama că activitatea solară în ionosfera venusiană pare să devină mai puternică, dar și mai slabă, pe măsură ce Soarele trece prin ciclul său solar.

Ciclul solar al Soarelui este un proces de 11 ani în care activitatea solară, inclusiv ejecțiile de masă coronală, crește și apoi coboară, înainte de a reporni.

Oamenii de știință au putut compara datele colectate de sonda spațială Parker vara trecută cu ultimele date disponibile despre ionosfera venusiană, adunate de Pioneer Venus Orbiter, în urmă cu aproape 30 de ani.

Este un memento clar că Venus este încă drastic diferit de Pământ, în ciuda dimensiunilor și structurilor interne surprinzător de similare ale celor două planete.