Există sau nu viață pe Venus? Specialiștii au câteva teorii despre ultimele descoperiri

Există sau nu viață pe Venus? Specialiștii au câteva teorii despre ultimele descoperiri

La o săptămână după ce oamenii de știință au găsit dovezi ale unor substanțe chimice în atmosfera lui Venus care, spun ei, ar putea indica viața în atmosfera planetei, colegii lor au câteva presupuneri cu privire la locul de unde ar fi putut veni acei extratereștri teoretici.

Într-un eseu publicat în The Conversation, doi cercetători de la Universitatea din New South Wales din Sydney sugerează că orice extratereștri ar fi existat, ar fi fost atunci când Venus era o planetă foarte diferită de peisajul infernal total pe care îl cunoaștem astăzi. Lucrarea este integral speculativă, dar ar putea avea sens descoperirea neobișnuită de săptămâna trecută – sau chiar ar putea ajuta la orientarea viitoarei încercări de a găsi extratereștri.

O posibilitate ar fi ca viața din atmosfera lui Venus, dacă există, să fi venit de pe Pământ

Deoarece Venus are condiții atât de dificile de trai, de la temperaturi asemănătoare cuptorului încins, până la nori toxici din care plouă cu acid sulfuric, oamenii de știință au speculat anterior că orice formă de viață venusiană ar pluti probabil deasupra tuturor pericolelor din nivelurile superioare ale atmosferei planetei.

Dar este dificil să ne imaginăm viața începând în nori, susține duoul UNSW. Mai degrabă, cercetătorii descriu modele asemănătoare Pământului, cu un climat mai blând și cu apă lichidă la suprafață, pentru a argumenta că viața ar fi putut proveni într-o eră mai blândă și a găsit o modalitate de adaptare la o realitate mai dură.

În caz contrar, ei sugerează că viața pe Venus ar putea, dacă există, să fie, de fapt, reprezentată de niște “veri” ai noștri mai îndepărtați. Dacă un meteorit ar fi avut exact cursul corect, ar fi putut să lovească Pământul și să trimită resturi acoperite de bacterii în spațiu, unde, în cele din urmă, ar fi ajuns pe Venus sau în atmosfera sa – o ipoteză despre originea vieții cunoscută sub numele de “panspermia”.