Sute de infractori arestați din cauza unei aplicații de chat: era un fel de WhatsApp, dar de la FBI

Sute de infractori arestați din cauza unei aplicații de chat: era un fel de WhatsApp, dar de la FBI

Câteva sute de infractori din diverse colțuri ale lumii au fost arestați în această săptămână după ce autoritățile au adunat dovezile necesare dintr-o aplicație de chat similară cu WhatsApp, dar una controlată de FBI.

O grupare puternică de criminalitate organizată a fost îngenuncheată în această săptămână, după arestarea câtorva sute de persoane din diferite părți ale lumii. Pentru a strânge dovezi împotriva lor, principala unealtă a autorităților a fost o aplicație de mesagerie pe care, dacă nu ai ști, ai confunda-o cu WhatsApp. Această este însă intitulată ANoM, era controlată de FBI și a permis infiltrarea poliției în dialogul dintre criminali. Confirmarea întregii acțiuni a venit printr-un comunicat din partea poliției federale australiene, conform ANSA.

Pentru a fi mai eficientă, operațiunea a fost efectuată în mai multe țări din Europa, dar și în Statele Unite, în Australia și în Noua Zeelandă. A reușit să decodifice în timp real conversațiile și, timp de trei ani, a adunat mii de comunicații criptate din rețele criminale de tot felul. La rândul său, poliția din Noua Zeelandă a descris operațiunea drept “cea mai sofisticată din lume împotriva criminalității organizate care a fost efectuată până acum de poliție”.

Interceptarea masivă a fost posibilă prin intermediul ANoM, pe care infractori din fiecare colț al lumii o utilizau în speranța în care mesajele lor sunt complet criptate. În realitate, în spatele ei, se aflau cei de la FBI. Printre mesajele capturate s-au strecurat planuri detaliate referitoare la asasinate și trafic de droguri sau arme. În final, au fost arestate 224 de persoane doar în Australia, cu alte câteva sute în Europa, SUA sau Noua Zeelandă.

La capitolul detalii tehnice, aplicația “AnoM” a fost instalată pe telefoanele mobile care, lipsite de orice altă funcționalitate, erau vândute pe piața neagră. Un astfel de telefon avea posibilitatea de a comunica numai cu un alt telefon care conține aplicația.

„Dispozitivele au circulat și popularitatea lor a crescut în rândul infractorilor, care aveau încredere în legitimitatea aplicației, deoarece principalele figuri ale criminalității organizate i-au garantat integritatea”, a adăugat poliția din Australia. „Acești influenceri criminali au pus poliția federală australiană în buzunarele a sute de infractori suspecți”, a declarat șeful poliției australiene Reece Kershaw. „Practic, s-au încătușat reciproc, îmbrățișând și având încredere în “AnoM” și comunicând deschis prin intermediul acesteia, neștiind că îi ascultăm tot timpul”, a mai adăugat oficialul. Operațiunea a fost denumită în cod „Ironside” în Australia și „Trojan Shield” în întreaga lume.
Citește și: