Informații importante de la STS: cum folosești noile certificate digitale verzi ca să călătorești în UE

Informații importante de la STS: cum folosești noile certificate digitale verzi ca să călătorești în UE

STS – Serviciul de Telecomunicații Speciale – a venit cu detalii legate de noile certificate digitale verzi, cele care asigura libera circulație în UE pe durata pandemiei.

După ce campania de vaccinare a demarat în toate statele-membre, s-a pus problema introducerii unor certificate verzi, care să faciliteze libera circulație în UE. Nu-s obligatorii, dar ele stabilesc cadrul legat în care poți călători fără prea multe restricții. Teoretic, e un act digital care atestă că te-ai vaccinar, că te-ai vindecat sau că ai un test negativ.

STS a venit cu informații legate de acestea și a explicat cum vor fi ele implementate în România.

Iată ce trebuie să știi.

STS, informații despre certificatele digitale verzi

Serviciul de Telecomunicații Speciale arată că noile certificate digitale verzi vor conține un cod QR și se vor putea vizualiza și descărca dintr-un portal web securizat. Doar că mai durează puțin până când procesul va fi gata.

Termenul de implementare este începutul lunii iulie.

”Certificatele vor conține un cod QR și se vor putea vizualiza, respectiv descărca dintr-un portal web securizat. Fiecare persoană care s-a vaccinat împotriva COVID-19, care s-a recuperat după această afecțiune sau care deține un rezultat negativ la testarea COVID-19 în ultimele 72 de ore va putea să descarce gratuit certificatul verde digital. De asemenea, certificatele vor putea fi utilizate și în format tipărit”, se arată într-un comunicat de presă al STS.

Certificatele vor fi emise cu ajutorul unei aplicații web de generare și verificate cu ajutorul unei aplicații pentru smartphone-uri (cu Android). Codul QR va reuni informații personale: nume, prenume și data nașterii, precum și alte informații medicale considerate ”esențiale” pentru autenticitate.

Din comunicatul STS reiese, așadar, că deocamdată nu vor fi disponibile și pentru iOS.

Proces grăbit

Specialiștii STS urmează să testeze infrastructura, la nivel național și internațional. iar apoi să o implementeze.

”De asemenea, la nivel UE se întreprind demersuri pentru adoptarea Propunerii de Regulament a Parlamentului European şi a Consiliului privind un cadru pentru emiterea, verificarea şi acceptarea certificatelor interoperabile privind vaccinarea, testarea și recuperarea pentru a facilita libera circulație în timpul pandemiei de COVID-19”, mai arată STS.

Până în prezent, termenul vehiculat, la nivel european, pentru implementarea certificatelor verzi de călătorie este începutul lunii iulie 2021.

Serviciul de Telecomunicații Speciale explică faptul că luna aceasta țările UE își testează sistemele pentru a le interconecta, precum și ”gateway-ul european (DGCG) care va centraliza și administra cheile publice ale țărilor membre pentru verificarea semnăturilor certificatelor digitale verzi”.

România e programată pentru 21 mai 2021.

Citește și: