Steam Deck este consola portabilă pe care ai așteptat-o: jocurile tale favorite de PC în format de Nintendo Switch

Steam Deck este consola portabilă pe care ai așteptat-o: jocurile tale favorite de PC în format de Nintendo Switch

Valve își încearcă din nou norocul pe partea de console cu noul Steam Deck. Gadgetul cât se poate de portabil promite să-ți aducă jocurile favorite în vacanță, indiferent unde te afli.

Dacă ai câteva jocuri dragi care nu există pe PlayStation, Xbox sau Nintendo Switch, cei de la Valve ți le oferă într-un format semnificativ mai portabil prin intermediul noului Steam Deck. Consola ilustrată în imaginea de mai jos se va lansa pentru publicul larg în luna decembrie a acestui an la 399 de dolari în SUA și, probabil, cu 399 de euro în Europa.

Au existat câteva zvonuri pe marginea subiectului, iar acum s-au dovedit a fi adevărate. Chiar dacă hardware-ul din imaginile alăturate se pare că nu va fi final, principiile de design din spate sunt evidente. Gadgetul este o combinație între un Switch, Sega Game Gear și clasicul Steam Controller.

Ce este Steam Deck, consola portabilă de la Valve

Disponibil de la finele acestui an, gadgetul este construit în jurul unui ecran de 7 inci cu o rezoluție nativă de 1280 x 800 pixeli, un raport de aspect de 16:10 și o putere luminoasă de 400 de niți. Această valoare ar trebui să fie suficientă pentru a iniția câteva sesiuni de gaming chiar și când ești în soare. Rata de reîmprospătare este de 60Hz.

În ceea ce privește interacțiunea cu jocurile tale preferate, aceasta se va desfășura cu două thumbstick-uri, dar vor exista și două trackpad-uri sau touchpad-uri de 32,5 milimetri. Un D-pad analog, patru butoane, triggere și un cvartet de butoane pe spate completează pachetul. Nu lipsesc nici controalele giroscopice. În mod aproape previzibil, Steam Deck include și o ieșire standard de căști, difuzoare stereo și feedback haptic. Greutate sa totală este de 669 de grame.

La interior, partea de procesare a fost realizată în colaborare cu AMD. Chipsetul responsabil ca jocurile tale preferate să se miște cât se poate de lin include un procesor cu o frecvență de lucru între 2,4 și 3,5GHz, în timp ce procesorul grafic este între 1 și 1,6GHz cu 8 unități computaționale RDNA 2. În final, particularitățile tehnice contează mai puțin.

Important este că Valve a oferit asigurări că va rula cele mai noi jocuri în condiții mai mult decât decente. În acest scop vor ajuta și cei 16GB LPDDR5 cu un SSD de tip NVMe cu 512GB. Ai și posibilitatea utilizării unui microSD pentru extinderea spațiului. Autonomia promisă este între 2 și 8 ore, în funcție de cât de pretențios este jocul care te fascinează. Nintendo Switch promite 9 ore departe de priză, pentru comparație.

Dacă te gândești să-ți iei un Steam Deck pentru a te juca titlurile preferate pe TV, vei avea și această posibilitate în 8K până la 60Hz și 4K până la 120Hz. Printr-un hub USB C îți poți conecta perifericele preferate la consolă. Pentru alte detalii legate de viitorul gadget, poți accesa site-ul oficial.

steam deck front

Citește și: