Amenda la care nu se aștepta nimeni: cum te-a discriminat Valve de milioane de euro

Amenda la care nu se aștepta nimeni: cum te-a discriminat Valve de milioane de euro

Printre altele, Uniunea Europeană face eforturi semnificative pentru ca fiecare membru dintr-o țară UE să aibă acces la aceleași servicii sau produse, cu aceleași prețuri. Din păcate, furnizori preferă de multe ori să-și ia o amendă decât să schimbe formatul afacerii.

Valve, compania din spatele Steam, Half Life, DOTA sau Counter-Strike, a fost amendată cu peste 1,6 milioane de euro pentru că a vândut aceleași jocuri la prețuri diferite în diverse colțuri ale Europei. Mai mult decât atât, dacă îți cumpărai un cod pentru un joc dintr-o țară UE, pe care să-l folosești în Steam pentru a-ți instala jocul efectiv, Valve nu te lăsa, pe motiv că nu ești în țara potrivită.

Această practică este intitulată geo-blocking sau geo-fencing și este destul de comună în cazul serviciilor online, dar Comisia Europeană vrea să o desființeze cum știe mai bine, prin amenzi. Valve, Bandai Namco, Capcom, Focus Home, Koch Media și Bethesda, au ”beneficiat” împreună de amenzi de aproximativ 7,8 milioane de euro. Motivul din spate a fost clar și dificil de contestat, au restricționat accesul la anumite jocuri doar pentru anumite țări UE.

Gestul cu pricina nu este în conformitate cu legislația europeană în materie de comerț intracomunitar. Conform informațiilor obținute de Comisia Europeană în urma unei investigații de amploare, Valve a avut mai multe înțelegeri cu diverși publisher de jocuri între septembrie 2010 și octombrie 2015 pentru a facilita această discrepanță între țări.

Pentru că au decis să colaboreze cu Comisia Europeană, publisherii au beneficiat de o reducere a amenzilor inițiale cu aproximativ 10%. Valve a refuzat și a insistat pe faptul că ceea ce a făcut la acea vreme a fost complet legal. În consecință, amenda sa a rămas neschimbată, 1,6 milioane de euro. Pe de altă parte, din 2015 și până în prezent a renunțat complet la acea practică discriminatorie. Una peste alta, amenzile nu sunt foarte mari, raportat la încasările giganților de tech, dar funcționează totuși ca un avertisment important.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: