24 mart. 2021 | 09:47

Sistemul prin care dronele „colaborează” ca să ridice greutăți mult mai mari decât pot ridica individual

ACTUALITATE
Sistemul prin care dronele

S-a tot vorbit despre noi metode de livrare a pachetelor în viitor, când tot mai mulți oameni comandă de la servicii online precum Amazon. Amazon a vorbit despre utilizarea dronelor pentru livrarea coletelor pe calea aerului, dar provocarea este crearea unei drone cu suficientă putere și autonomie pentru a transporta colete.

Cercetătorii de la Georgia Institute of Technology au dezvoltat o nouă soluție modulară pentru a livra pachete mai mari prin intermediul dronelor, fără a necesita o flotă de drone de dimensiuni diferite.

Sistemul, spun dezvoltatorii, ar permite echipelor de drone să se coordoneze pentru a ridica pachete mai grele folosind un algoritm de control adaptiv. Sistemul ar putea permite livrarea unei game largi de pachete, utilizând o combinație de mai multe drone de dimensiuni standard.

Echipa spune că, în timp ce dronele de livrare ale viitorului ar putea gestiona pachete care cântăresc cinci kilograme sau mai puțin, pachetele mai grele ar trebui să fie livrate de camioane și camionete convenționale.

Livrarea cu drone, mai ușoară acum

Utilizarea unui sistem care utilizează mai multe drone mai mici ar ajuta la atenuarea oricăror probleme de zgomot sau siguranță implicate în operarea dronelor autonome mai mari în zonele populate. Echipa consideră, de asemenea, că sistemul lor ar putea fi utilizat de către militari pentru a grupurile mici de soldați pe teren.

Cercetătorii vizualizează un sistem cu un camion de livrare care ar putea transporta drone și pot folosi configurații variate ale dronelor, în funcție de cât de greu este un anumit pachet. Cercetătorii spun că flexibilitatea de acest gen în greutatea pachetelor care ar putea fi livrate ar elimina cerința de a construi și a menține diferite dimensiuni de drone de livrare.

Un sistem computerizat și centralizat ar monitoriza fiecare dintre dronele care ridică un pachet, distribuind informații despre locație și forța oferită de motoarele lor. De asemenea, sistemul ar coordona și emite comenzi pentru navigarea și livrarea pachetului. Dronele se vor conecta autonom la o structură de andocare atașată la un pachet, folosind un sistem de ghidare în infraroșu care ar împiedica oamenii să fie nevoiți să atașeze dronele la pachet.

Un astfel de sistem ar permite, de asemenea, returnarea coletelor de la casele utilizatorului. În teste, cercetătorii au folosit patru drone mici quadrotor pentru a lucra împreună și pentru a ridica cutia care este de 60/60 cm, cântărind 12 kilograme. Sistemul ar putea controla cât de multe drone ar putea fi potrivite în jurul unui pachet.