15 nov. 2021 | 14:25

Sectorul care nu a fost afectat de pandemie: ce se întâmplă cu industria navelor de lux

ACTUALITATE
Sectorul care nu a fost afectat de pandemie: ce se întâmplă cu industria navelor de lux

Sectorul dedicat navelor de lux este în plină creștere, efectele pandemiei fiind benefice pentru acest sector rezervat celor mai bogați oameni ai planetei.

Vânzările de nave de lux mai lungi de 30 de metri au crescut cu peste 8% în primele nouă luni ale anului 2021 față de aceeași perioadă din 2019 când pandemia încă nu afectase economia mondială.

„2021 depășește semnificativ oricare dintre ultimii 12 ani”, consideră brokerii Fraser Yachts, în timp ce Pepe Garcia, șeful șantierelor navale spaniole MB92 declară că, în opinia sa, „acest fenomen va dura câțiva ani”.

„Unii au văzut că prietenii lor ultrabogați, care dețin iahturi, s-au distrat bine în timpul pandemiei, în timp ce ei au fost nevoiți să se închidă în case”, este de părere Pepe Garcia.

Un altfel de stil de viață

Cu prețuri care urcă de la 10 milioane de euro pentru o navă la mâna a doua până la peste 600 de milioane pentru un iaht nou, navele de lux au și costuri de întreținere majore. Directorul comercial al șantierului naval MB92, Txema Rubio, dezvăluie că proprietarii unor astfel de ambarcațiuni au tendința de a cheltui anual circa 10% din valoarea de achiziție pentru întreținere, reparații și modificări.

„Pandemia ne-a învățat cât de fragilă este viața noastră. Amânarea nu mai este o opțiune pentru cei care își permit”, consideră Alberto Galassi, directorul executiv al Ferretti, în timp ce colegul său de la Azimut Benetti, Marco Valle, a explicat că „boom-ul” industriei a început în primăvara anului trecut, iar acum clienții caută nave tot mai mari.

Creșterea numărului de nave de lux de pe mările și oceanele lumii, departe de focarele pandemiei, are legătură, în opinia analiștilor pieței, și cu majorarea numărului de bogați care s-a accelerat în ultima perioadă. Conform revistei americane Forbes, numărul de miliardari a crescut în 2021 până la 2.755, cu 660 mai mulți decât în ​​urmă cu un an.