Se schimbă schimbarea, dacă vrei să mergi în vacanță: nu mai scapi nici dacă ești vaccinat, de la 1 iulie

Se schimbă schimbarea, dacă vrei să mergi în vacanță: nu mai scapi nici dacă ești vaccinat, de la 1 iulie

Anul acesta, va fi incredibil de complicat să mergi în vacanță, din cauza regulilor impuse de diverse țări care se schimbă de la o zi la alta.

În cazul în care ești vaccinat și îți doreai să pleci în Grecia astăzi sau mâine, dificultatea procesului de plecare tocmai s-a complicat exponențial. Indiferent dacă ai fost imunizat sau nu, trebuie să te testezi la punctul de frontieră, în cazul în care mergi cu mașina.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, persoanele depistate pozitiv la aceste teste vor fi supuse carantinei pentru 10 zile, iar pentru persoanele care s-au vaccinat anti-Covid, dar cu toate acestea dau rezultate pozitive la teste vor sta în carantină timp de 7 zile.

”A fost introdusă obligativitatea testării la punctele de frontieră a tuturor persoanelor care intră pe teritoriul elen, indiferent de statul de origine! Persoanele depistate pozitiv la aceste teste vor fi supuse regimului de carantină cu durata de 10 zile la locul de domiciliu sau la o locație stabilită de autoritățile elene. Persoanele confirmate pozitiv la aceste teste, dar care au fost imunizate complet (14 zile de administrarea celei de-a doua doze ori a dozei unice pentru serul Johnson&Johnson), sunt supuse unei perioade de carantină de doar 7 zile. În ultima zi de carantină, toate aceste categorii de persoane vor fi supuse unui test tip PCR”, arată o informare (vezi condiții de intrare în Grecia pe cale rutieră) a MAE.

Regula este valabilă în cazul tuturor persoanelor de peste 12 ani. Partea bună este că nu le vei plăti tu, ci vor fi efectuate pe cheltuiala statului elen. ”Nu, n-au fost plătite nici până acum. Ele s-au făcut tot timpul. Acum nouatea e că aplicată unitar pentru toți cetățenii”, a atras atenția Oana Darie, purtătoarea de cuvânt a MAE.

Nu te scapă de acest stres nici certificatul verde de Covid-19 care ar fi trebuit să faciliteze libera trecere între țările europene. Din păcate, ”fiecare stat-membru rămâne cu competența de a suplimenta anumite elemente, vorbim de o testare rapidă și de a adopta anumite măsuri legate de sănătatea publică”.

Dacă mergi în Grecia, s-ar putea să te coste scump

”Încă un aspect, necompletarea PLF-ului, conform legislației din Grecia duce la nepermitarea intrării și o amendă de 500 de euro. Faptul că polițiștii permit să completeze la fața locului e o decizie luată punctual de polițiștii de frontieră. Deocamdată nu s-a modificat pe accesul pe cale aeriană, e vorba de acel PLF care trebuie completat. E mult mai ușor să mergem în Grecia cu avionul. Turiștii care intră terestru în Grecia vor fi testați, nu contează că sunt vaccinați, testați că au trecut prin boală, toată lumea va fi testată”, a spus Oana Darie, purtător de cuvânt al MAE, la Digi24.