Ce ai nevoie ca să intri în Grecia, în vacanță: la ce ajută să fii vaccinat sau dacă te-ai vindecat de Covid-19

Ce ai nevoie ca să intri în Grecia, în vacanță: la ce ajută să fii vaccinat sau dacă te-ai vindecat de Covid-19

Pandemia pare să fie pe sfârșite și în Grecia, iar autoritățile locale tocmai au anunțat condițiile în care turiștii din România și din alte țări le vor putea trece granița.

Relaxarea condițiilor de intrarea în Grecia se va desfășura pe etape, dar până pe 24 mai, ora 6:00, vehiculele care nu transportă marfă pot folosi două puncte de trecere a frontierei, Kulata-Promachonas şi Svilengrad-Ormenio. Ca să intri în această frumoasă țară din poziția de turist, cu mașina sau cu avionul, ai nevoie de unul din trei lucruri, un test negativ Covid, o adeverință privind schema completă de vaccinare încheiată cu minim 14 zile în urmă sau o dovadă oficială că te-ai vindecat de infecția cu noul coronavirus între 2 și 9 luni în urmă. Pe lângă acestea, mai trebuie complet și un formular.

Ministerul Afacerilor Externe din România precizează că autorităţile elene au revizuit condiţiile de intrare în Republica Elenă, în contextul pandemiei de COVID-19. Noile măsuri au intrat în vigoare la data de 14 mai 2021, ora 06.00 şi se aplică până la data de 24 mai 2021, ora 06.00. În final, pentru a-ți petrece vacanța în Creta, în vizită la Atena sau plimbându-te printre casele din Santorini, trebuie să îndeplinești una dintre cele trei condiții de mai jos:
  • să prezinți rezultatul unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore anterior intrării pe teritoriul elen;
  • să prezinți o dovadă care atestă efectuarea unui vaccin împotriva COVID-19, cu condiţia să fi trecut cel puţin 14 zile de la data efectuării rapelului (în cazul unui vaccin efectuat în două doze) sau a dozei unice (pentru vaccinul efectuat în doză unică). Documentul care atestă efectuarea vaccinării trebuie să fie redactat în limba engleză.
  • să prezinți o dovadă emisă de un laborator autorizat din statul de provenienţă, prin care se confirmă faptul că persoana în cauză a fost diagnosticată pozitiv cu COVID-19, într-o perioadă cuprinsă între 2 şi 9 luni anterior datei sosirii în Republica Elenă. Documentul care atestă infectarea cu virusul SARS-CoV-2 poate fi redactat în limbile engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.

Nu în ultimul rând, MAE reaminteşte că toate persoanele care intră în Republica Elenă au obligaţia de a completa formularul PLF (Passenger Locator Form) cu cel puţin 24 de ore înaintea începerii călătoriei, indiferent de statul din care sosesc. Formularul este accesibil aici – https://travel.gov.gr/#/.

Citește și: