Se schimbă legea pentru toți șoferii din România: ce se întâmplă cu amenzile de circulație, s-a votat

Se schimbă legea pentru toți șoferii din România: ce se întâmplă cu amenzile de circulație, s-a votat

Legea pentru toți șoferii din România a fost votată chiar de președintele țării, Klaus Iohannis. Iată ce se întâmplă cu amenzile de circulație.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat modificarea şi completarea Legii nr. 203/2018 privind măsurile de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale. Legea prevede, printre altele, ca procesul verbal privind plata acestora să nu mai fie trimisă la Poliţie.

„Elementele minime obligatorii de structură şi de format ale procesului-verbal de contravenţie prevăzut la alin. (1) se stabilesc prin normele de aplicare ale prezentei legi”, prevede actul normativ promulgat, potrivit Hotnews.

Așadar, legea stipulează şi că „prin derogare de la dispoziţiile art. 20 alin.(1) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, pe perioada aplicării sistemului pilot, dacă agentul constatator constată în acelaşi timp mai multe contravenţii săvârşite de aceeaşi persoană, pentru amenzile prevăzute la alin. (1) se încheie un proces-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii distinct de celelalte, având seria de evidenţă unică prevăzută la art. 2 lit. B)”.

Legea pentru toți șoferii din România vine în ajutorul tău

La dezbaterile din Camera Deputaţilor, for decizional în cazul acestei legi, deputatul UDMR Benedek Zacharie, iniţiator, a precizat că cetăţeanul nu va mai trebui să trimită procesul verbal la Poliţie pentru a demonstra că şi-a plătit amenda.

„Cetăţeanul nu va mai trebui să trimită procesul verbal la Poliţie, să demonstreze că şi-a plătit amenda, fiind un cont unic şi primăriile nu o să mai fie grevate de plata amenzilor. Deci am ajutat şi cetăţeanul şi am ajutat şi primăriile”, a declarat deputatul UDMR, în plenul Camerei Deputaţilor.

De asemenea, se schimbă și altă lege pentru șoferii români: nu mai dai de carnet ca înainte.

Obținerea unui permis de conducere în România va reprezenta un proces din ce în ce mai complex, dacă se materializează un nou proiect de lege menit să schimbe formalitățile premergătoare examenului de carnet.

Astfel, dacă proiectul legislativ inițiat de senatorul Poteraș se va reflecta în lege, în procesul premergător obținerii permisului de conducere vor fi introduse cursuri de conducere defensivă și de prim-ajutor. Aceste modificări nu vor afecta însă doar o persoană care dă pentru prima oară de carnet, ci și un individ care are permisul suspendat și își dorește recuperarea lui. Punctual, oficialul își dorește completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 referitoare la circulația pe drumurile publice.

Citește și: