01 dec. 2021 | 09:53

Se schimbă legea pentru șoferii români: nu mai dai de carnet ca înainte, ce trebuie să știi, să faci

ACTUALITATE
Se schimbă legea pentru șoferii români: nu mai dai de carnet ca înainte, ce trebuie să știi, să faci

Obținerea unui permis de conducere în România va reprezenta un proces din ce în ce mai complex, dacă se materializează un nou proiect de lege menit să schimbe formalitățile premergătoare examenului de carnet.

România continuă să fie prima în Europa în materie de accidente rutiere și victime ale condusului inconștient. Avem cea mai mare rată de mortalitate pe drumurile publice, aproximativ 85 de decese la un milion de oameni. Pe de o parte, infrastructura rutieră din țara noastră lasă mult de dorit. Pe de altă parte, foarte mulți șoferi care nu-și merită dreptul de a conduce au ajuns pe străzile patriei. Se fac totuși pași importanți pentru atenuarea dezastrului. Un astfel de gest vine din partea senatorului USR-Plus Cosmin Poteraș.

Nu-ți mai iei carnetul de conducere ca înainte, prima dată sau după suspendare

Dacă proiectul legislativ inițiat de senatorul Poteraș se va reflecta în lege, în procesul premergător obținerii permisului de conducere vor fi introduse cursuri de conducere defensivă și de prim-ajutor. Aceste modificări nu vor afecta însă doar o persoană care dă pentru prima oară de carnet, ci și un individ care are permisul suspendat și își dorește recuperarea lui. Punctual, oficialul își dorește completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 referitoare la circulația pe drumurile publice.

Proiectul își propune, de asemenea, responsabilizarea conducătorilor auto care, deși sancționați, ignoră consecințele acțiunilor lor, nu-și achită amenzile și continuă comportamentul periculos și iresponsabil, prin introducerea unui termen de plată a amenzilor de șase luni; în caz contrar se va putea dispune suspendarea permisului, arată g4media.ro.

”Anual, aproape 2.000 de oameni își pierd viața în accidente rutiere pe drumurile din România și aproape 10.000 de persoane sunt grav rănite. Nu putem asista pasivi la pierderea de vieți omenești și cea mai simplă cale este prevenția. Cred că educația rutieră poate fi un pas înainte, în sensul în care, pe de o parte, poate ajuta la conștientizarea pericolului pe care condusul agresiv îl reprezintă și – pe de alta – îi pregătește pe șoferi să conducă defensiv. De asemenea, abilitatea de a acorda corect primul ajutor în caz de accident auto poate salva vieți omenești, motiv pentru care am propus obligativitatea unui curs de prim ajutor ca o precondiție pentru obținerea permisului”, a atras atenția Cosmin Poteraș.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele