11 dec. 2021 | 08:45

Se schimbă legea pentru șoferii de Uber, Glovo și Bolt: totul vine la Bruxelles și afectează inclusiv livratorii

ACTUALITATE
Se schimbă legea pentru șoferii de Uber, Glovo și Bolt: totul vine la Bruxelles și afectează inclusiv livratorii

Șoferii și livratori de la Uber, Bolt sau Glovo nu sunt cei mai protejați din lume când vine vorba de legislație. Cei mai mulți dintre ei, dacă își rup o mână, rămân fără pâine pe masă.

În contextul în care au existat mai multe eforturi la nivel local pentru îmbunătățirea condițiilor de lucru pe diversele platforme, precum și pentru sprijinerea creșterii durabile a acelor servicii care facilitează angajarea, Uniunea Europeană a decis să intervină.

Uniunea Europeană vrea să ajute șoferii de ride-sharing și livratorii

Noile norme aflate momentan în stadiu de proiect vor garanta că persoanele care lucrează prin intermediul platformelor digitale de muncă se pot bucura de drepturile în materie de muncă și de beneficiile sociale care le revin. Acestea vor beneficia, de asemenea, de protecție suplimentară în ceea ce privește utilizarea gestionării algoritmice (și anume, sisteme automatizate care sprijină sau înlocuiesc funcțiile manageriale la locul de muncă), potrivit Comisiei.

Dacă totul merge bine, executivul de la Bruxelles speră ca între 1,7 și 4,1 milioane de europeni să ajungă să profite de pe urma acestor particularități și, din persoane care desfășoară activități independente, să fie reclasificați ca lucrători angajați.  Implicit, asta ar însemna accesul la salariul minim și alte protecții legale, precum asigurarea medicală gratuită. Efortul vizează Uber Technologies, Deliveroo, Glovo sau Bolt.

“Ca urmare a acțiunilor de abordare a riscului de clasificare eronată, se preconizează că între 1,72 milioane și 4,1 milioane de persoane vor fi reclasificate ca lucrători (aproximativ 2,35 milioane la fața locului și 1,75 milioane online). Acest lucru le-ar permite accesul la drepturile și protecția prevăzute de acquis-ul național și european în domeniul muncii”, arată Comisia în propunerea de Directivă.

La final de an, cei care care câștigă acum sub salariul minim, s-ar putea bucura de un salt de la 121 de euro până la 1800 de euro, în funcție de unde lucrează și câți bani fac.

“Cum tot mai multe locuri de muncă sunt create de platformele digitale de muncă, trebuie să asigurăm condiții de muncă decente pentru toți cei care obțin venituri din astfel de activități. Propunerea noastră de directivă va ajuta persoanele încadrate incorect ca desfășurând o activitate independentă prin intermediul platformelor să își stabilească în mod corect statutul profesional și să se bucure de toate drepturile sociale care decurg din aceasta.

Persoanele care desfășoară cu adevărat activități independente pe platforme vor fi protejate printr-o securitate juridică sporită cu privire la statutul lor și vor exista noi garanții împotriva capcanelor gestionării algoritmice. Acesta este un pas important către o economie digitală mai socială”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreședintă executivă pentru o Europă pregătită pentru era digitală

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele