Se schimbă chimicalele din alimentele noastre: decizia vine de la UE și ne afectează pe toți

Se schimbă chimicalele din alimentele noastre: decizia vine de la UE și ne afectează pe toți

Dacă citești eticheta unui număr foarte mare dintre produsele din supermarket, te înfricoșezi. Multe elemente chimice sau metale periculoase își găsesc loc în alimentația ta. Această realitate va suferi modificări importante.

Autoritățile de la Bruxelles au impus noi reguli referitoare la cantitatea de chimicale regăsită în interiorul alimentelor tale. Sunt vizate alimente pentru bebeluși, legume, fructe, cereale, peștele și cam orice alte produse alimentare la care te-ai putea gândit. Toate vor trebui să îndeplinească limite mai stricte privind conținutul de cadmiu și plumb, înainte de fi comercializate în orice țară din Uniunea Europeană, inclusiv în Europa.

Schimbă alimentele din supermarket, după 30 august

Decizia autorităților de la Bruxelles intră în vigoare începând cu 30 august. De la această dată, au interdicție de comercializare toate produsele care depășesc limita de cadmiu și plumb. Dacă aceste elemente îți sunt străine, merită să ai în vedere că plumb și cadmiu sunt metale toxice prezente în multe produse alimentare, însă sub anumite niveluri maxime până la care nu sunt considerate periculoase pentru sănătatea umană.

Comisia Europeană, sub sfatul experților a luat decizia de a reduce nivelurile maxime din substanțele de mai sus pentru o listă foarte lungă de alimente, în speranța de a reduce expunerea la substanțe cancerigene.

”Ştim că o alimentaţie nesănătoasă creşte riscul de cancer. Decizia de astăzi vizează să îi pună pe consumatori pe primul plan prin aceea că alimentele noastre vor fi mai sigure şi mai sănătoase”, a declarat comisarul european pentru sănătate şi siguranţa alimentară, Stella Kyriakides.

În final, noile limite mai stricte cu privire la conţinutul de cadmiu se vor aplica începând cu data de 31 august iar cele cu privire la plumb începând din 30 august. Ca un detaliu important, produsele alimentare care conţin aceste metale peste noile limite, dar care au ajuns pe piaţă înainte ca noile reguli să intre în vigoare, vor putea fi vândute până la finele lunii februarie. Cu alte cuvinte, nu vor fi retrase de pe rafturi, dacă se află deja în circulație, dar altele noi nu vor mai putea fi introduse.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: